Правоохоронці озвучили, скільки людей вважаються зниклими безвісти в Запорізькій області | Новини Запоріжжя

З початку повномасштабного вторгнення до правоохоронців Запорізької області надійшло понад 3,5 тисячі повідомлень про зниклих безвісти людей. Більшість зниклих — військовослужбовці.

Про це повідомив Сергій Чепурний, начальник відділу розшуку злочинців і зниклих громадян управління карного розшуку Запорізької області «Новинам Приазов’я».

Приблизно 2400 військових та 1100 цивільних вважаються зниклими безвісти у Запорізькій області. Вже встановлена доля 600 воїнів та 700 мирних мешканців.  

«Наразі близько 2200 вважаються безвісти зниклих, з них кількість військовослужбовців – близько 1900, цивільних – 300. Під час останніх обмінів до нас повернулися 74 військовослужбовці, яких розшукувала Запорізька область», – повідомив Сергій Чепурний.

Люди зникають безвісти за різних обставин, в тому числі потрапляють в полон, їх незаконно депортують чи позбавляють волі загарбники. Також рідні розшукують військових, які зникають під час ведення бойових дій у Запорізькій області. Процес пошуку ускладнює відсутність доступу до окупованих територій та зон бойових дій. Повідомити про зниклу на території Запорізької області людини можна до територіальних підрозділів поліції особисто або по номеру 102. Також можна звернутися до «Центру з розшуку осіб, які зникли безвісти за особливих обставин» за номером: 095-45-04-186.  

Є випадок коли рідні рік шукали родича, який зник у Запорізькій області, а правоохоронці знайшли його за тиждень.

«Тиждень тому до нашого центру телефоном звернулась мешканка Австрії, громадянка України, яка через бойові дії виїхала з Василівського району. Вона подала на розшук свого двоюрідного брата, з яким втратили зв’язок понад рік тому. Співробітники центру встановили, що тривалий час розшукуваний не працював та не мав постійного житла в Запоріжжі, періодично користувався допомогою волонтерських організацій. Поліцейські опитали волонтерів і встановили, що розшукуваний проживає у волонтерському центрі в Запорізькій області. Звідти він вийшов на телефонний зв’язок із сестрою. Так ми допомогли встановити безвісти зниклого», – розповів Чепурний.

Як раніше повідомляв «Перший Запорізький», 28 грудня минулого року у Запоріжжі відкрився перший в країні «Центр з розшуку осіб, які зникли безвісти за особливих обставин». Менш ніж за місяць його роботи встановлено долю 95 зниклих безвісти через війну. Напочатку лютого в Запорізькій обласній військовій адміністрації озвучили, скільки жителів регіону окупанти утримують у полоні.

Два роки розлуки: батькам повернули доньку, яка мешкала з бабусею на окупованій частині Запорізької області

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя