Працював під окупацією і був у полоні: в ексдиректора Запорізької АЕС виявили паспорт РФ

Працював під окупацією і був у полоні: в ексдиректора Запорізької АЕС виявили паспорт РФ.

Працював під окупацією і був у полоні: в ексдиректора Запорізької АЕС виявили паспорт РФ. Фото: t.me/energoatom_ua

Ігор Мурашов, який за тиждень до окупації Запорізької АЕС очолив станцію, а зараз знаходиться в Києві і призначений головним інженером Запорізької АЕС, має російське громадянство з 2014 року.

Згідно із загальновідомими фактами, росіяни викрали гендиректора ЗАЕС 1 жовтня 2022 року. Про це свого часу повідомляв президент ДП «Енергоатом» Петро Котін, йдеться у розслідуванні Hromadske.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Сам Мурашов розповідав, що він відмовився співпрацювати з росіянами, після чого його потримали кілька днів у полоні й «депортували» у Запоріжжя. Нині Мурашов живе і працює в Києві та дистанційно обіймає посаду головного інженера Запорізької АЕС.

Проте стало відомо, що до 2022 року ставлення Мурашова до вторгнення РФ в Україну та окупації частини Донбасу й Криму, могло бути зовсім іншим.

За інформацією джерел Hromadske, які мають доступ до даних про перетин адмінмежі материкової частини України й окупованого Криму, у 2014 році Ігор Мурашов щонайменше тричі відвідував окупований півострів.

В одній з таких поїздок він став громадянином Росії. Ця подія датована 23 вересня 2014 року. Журналісти від двох джерел отримали витяг про «роспаспорт» Мурашова з автоматизованої системи.

Більше того, наступного дня після того, як Ігорю Мурашову видали паспорт РФ, у тому ж відділені федеральної міграційної служби в Севастополі російський паспорт отримав і його батько (прим. — померлий) Валерій, уродженець Івано-Франківська. Проте, на відміну від свого сина, через місяць Валерій Мурашов оформив ще й закордонний паспорт. Цього разу вже у Москві.

У системі «роспаспорт» збереглися заяви Ігоря та Валерія Мурашових на отримання російського паспорта.

Відомо, що у системі «Роспаспорт» паспорт Мурашова досі «дійсний», хоча чоловік мав би замінити документ у 2021-му році, коли йому виповнилося 45. Оскільки Мурашов цього не зробив, у базі МВС рф цей паспорт уже відображається як «недійсний». Втім, недійсність російського паспорта не свідчить про втрату громадянства РФ. Несвоєчасна заміна паспорта в Росії карається штрафом.

Працював під окупацією і був у полоні: в ексдиректора Запорізької АЕС виявили паспорт РФ.Працював під окупацією і був у полоні: в ексдиректора Запорізької АЕС виявили паспорт РФ. Фото: hromadske.ua

Працював під окупацією і був у полоні: в ексдиректора Запорізької АЕС виявили паспорт РФ.Працював під окупацією і був у полоні: в ексдиректора Запорізької АЕС виявили паспорт РФ. Фото: hromadske.ua

Як розповідає сам Мурашов, з яким зустрілися журналісти, він знав, що його батько вирішив оформити собі російське громадянство. За словами Мурашова, батько мав проросійські погляди.

Але Мурашов стверджує, що ніколи не бачив документів, які свідчать про отримання особисто ним російського громадянства. Мовляв, це зробив батько, без згоди сина. За це начебто був даний хабар.

— Ми дуже сильно сварилися. У деяких поїздках він кричав, виходив з машини. Я не хочу про це згадувати. Ми з дружиною мали чітку проукраїнську позицію, — заявив Ігор Мурашов.

Втім, розслідувач видання Bellingcat Христо Грозєв, до якого звернулися журналісти, вважає версію головного інженера ЗАЕС малоймовірною. Теоретично можна було б знайти корупціонера, який би пішов на такий крок. Але документи містять біометрію Ігоря Мурашова.

Отриману інформацію журналісти передали в Службу безпеки України.

Нагадаємо, що 30 вересня 2022 року близько 16:00 Ігоря Мурашова затримав російський патруль дорогою від станції до Енергодару. Автомобіль зупинили, а його самого силоміць затримали та із зав’язаними очима відвезли у невідомому напрямку. Поки що незрозуміло, де він і що з ним. Генеральний директор ЗАЕС несе головну та виняткову відповідальність за ядерну та радіаційну безпеку Запорізької АЕС. Його затримання створює небезпеку експлуатації найбільшої в Європі атомної електростанції. У зв’язку з цим МАГАТЕ звернулося до влади Росії і вимагало пояснень щодо затримання гендиректора Запорізької АЕС.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя