Карта бойових дій в Україні 14 квітня

Мапа бойових дій в Україні 14 квітня.

Мапа бойових дій в Україні 14 квітня. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 14 квітня, в Україні розпочався 781 день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські війська намагаються прорвати українську оборону, щоб окупувати більше територій, ЗСУ контратакують.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 14 квітня.

Російське військове командування, ймовірно, вважає, що українські сили не зможуть захиститись від поточних і майбутніх наступальних операцій Росії через затримки або повне припинення військової допомоги США. Останнім часом російські війська періодично перемикають акцент на наступальні операції на Лиманському, Часовярському та Покровському напрямках; російські війська спочатку віддали пріоритет захопленню Авдіївки на початку 2024 року, одночасно з менш інтенсивними операціями на лінії Куп’янськ-Сватово-Кріменна, потім перейшли на лиманський напрямок, трохи зменшивши темп поблизу Авдіївки, а тепер активізують зусилля із захоплення у березні-квітні 2024 р. Хоча російським силам, ймовірно, не вистачає можливості проводити більше однієї одночасної ефективної великомасштабної оперативної операції, як це було протягом усієї війни, російські сили тепер можуть використовувати кілька наступальних зусиль, що чергуються, щоб розширити оборонні можливості України в умовах нестачі української артилерії та ППО.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Наступальні зусилля щодо захоплення Часового Яру пропонують російським військам найближчі перспективи для значного в оперативному відношенні просування, оскільки захоплення міста, ймовірно, дозволить російським військам розпочати наступні операції проти міст, які, по суті, утворюють значний український оборонний пояс у Донецькій області. Російські війська вже давно прагнули захопити групу великих міст у Донецькій області, у тому числі Слов’янськ, Краматорськ, Дружківку та Костянтинівку, а російські військові спочатку спробували, але не змогли провести широке оперативне оточення українських сил у східній частині Донецької області, подавшись на Слов’янськ навесні 2022 року. Звільнення Україною Ізюму Харківської області та подальший наступ на півночі Донецької та Луганської областей восени 2022 року (Харківський контрнаступ) зірвали плани Росії відновити зусилля щодо наступу на північну околицю цього українського укріпленого поясу.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські офіційні особи продовжують обговорювати передбачуване використання F-16 та інших літаків у рамках ширшої системи протиповітряної оборони України. Офіційний представник ВПС України майор Ілля Євлаш заявив 13 квітня, що Україні необхідно не менше 150 літаків для ефективного ведення повітряних операцій, і зазначив, що українські ВПС базуватимуть своє переозброєння на базі F-16, шведських багатоцільових літаків Gripen та інших літаків.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

13 квітня позиційні бої в районі Кремінної продовжувалися, але підтверджених змін лінії фронту на цій ділянці не відбулося. Українські та російські джерела повідомили, що позиційні бої тривали на захід від Кремінної в районі Терного та Торського та південніше Кремінної в районі Дібрової, Серебрянського лісництва та Білогорівки. У Генштабі України повідомили, що російські війська не проводили наступальних операцій на Куп’янському напрямі.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

13 квітня позиційні бої тривали на північний схід від Бахмута. Позиційні бої тривали на схід від Сіверська в районі Верхньокам’янського; на південний схід від Сіверська біля Виїмки і Спірного і на південь від Сіверска у Роздолівки. Підрозділи російської 106-ї повітряно-десантної дивізії (ВДВ) діють на північ від Веселого (південніше на схід від Сіверска).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно просунулися на південний схід від Часового Яру і 13 квітня продовжили наступальні операції у цьому районі. Геолоковані кадри, опубліковані 12 квітня, показують, що російські війська нещодавно просунулися на північний захід від Кліщіївки (на південний схід від Часового Яру). Українські військові повідомили, що російські війська просунулися до північної околиці Богданівки (на північний схід від Часового Яру) увечері 12 квітня, але не змогли закріпитися в цьому районі, а українські офіційні особи наголосили, що українські сили, як і раніше, контролюють поселення. Російські блогери продовжували стверджувати, що російські війська захопили Богданівку і просунулися ближче до Калинівки (на північ від Часового Яру) і далі на захід від Івановського (на схід від Часового Яру). Російський блогер заявив, що російські війська увійшли до мікрорайону Канал (крайня східна частина Часового Яру), хоча ISW не спостерігав подальшого просування російських військ на околиці мікрорайону Канал із 4 квітня. Тривали бої й у районі Нового мікрорайону (південний схід Часового Яру); на південний схід від Часового Яру в районі Кліщіївки, Досвідченого та Андріївки; і південніше Часового Яру у Південного.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Повідомляється, що 13 квітня російські війська просунулися на захід та південний захід від Авдіївки, але підтверджених змін лінії фронту в цьому районі не було. Міністерство оборони Росії (МО) заявило 13 квітня, що елементи Центрального угруповання військ Росії захопили Першотравневе, хоча за оцінками ISW, російські війська захопили населений пункт станом на 9 квітня. Російські блогери стверджували, що російські війська нещодавно наступали на південну околицю Новокалинове (на північний захід від Адіївки), на західну околицю Бердичів (на північний захід від Авдіївки), далі на захід у межах Семенівки (на захід від Авдіївки) та на південь від Первомайського (на південний захід від Авдіївки). ) трасою Е-50 (місто Донецьк-Покровськ).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно просунулися на захід та південний захід від Донецька і 13 квітня продовжили наступальні операції у цьому районі. Геолоковані кадри, опубліковані 13 квітня, показують, що російські війська нещодавно досягли незначних успіхів на південно-східній околиці Красногорівки (на захід від Донецька). Геолоковані кадри, опубліковані 13 квітня, показують, що російські війська нещодавно просунулися вперед у ході механізованих наступів чисельністю принаймні загону на північ від Новомихайлівки (на південний захід від Донецька). Бої тривали на захід від Донецька в районі Георгіївки та Красногорівки та на південний захід від Донецька в районі Новомихайлівки, Костянтинівки (на захід від Новомихайлівки) та Водяного. Повідомляється, що на Мар’їнському напрямку діють підрозділи російської 238-ї артилерійської бригади (8-а САА ПВО).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя