Підприємець з Маріуполя відбудовує зруйноване ворогом житло: історія переселенця, який виїхав з блокадного міста до Запоріжжя | Новини Запоріжжя

Житель Маріуполя Валерій через бойові дії був вимушений з родиною евакуюватися до Запоріжжя навесні 2022 року. Він присвятив життя будівництву, але втратив все внаслідок повномасштабного вторгнення. Не дивлячись на це, чоловік зібрався з силами та відновив свій бізнес. Отримав грант «Власна справа» від Державної служби зайнятості і зараз працює над відновленням будівель соціального призначення, які постраждали від ворожих обстрілів. Як це йому вдалося читайте у матеріалі «Першого Запорізького».

У Запоріжжі вразила кількість добрих та привітних людей, які хотіли допомогти

Валерій (чоловік попросив не вказувати його прізвище з міркувань безпеки, – прим.) був змушений покинути рідне місто наприкінці березня 2022 року. Дорога до Запоріжжя була складною, адже на той момент окупанти вже встановили багато своїх блокпостів.

«Ми виїхали з Маріуполя у 20 числах березня. Спочатку поїхали недалеко – у невеличкий курортний населений пункт Мелекіне Донецької області, що знаходиться поряд. Російські військові його пройшли, але на той момент там все ще залишалося цілим. У мого знайомого там був пансіонат. Прожили кільканадцять днів, а потім все ж виїхали до Запоріжжя, – згадує Валерій. – Довго їхали через багато блокпостів. Вирушили приблизно о п’ятій ранку, а доїхали до Запоріжжя о десятій годині вечора. Спочатку нас розмістили у «Метро», де працював гуманітарний хаб. Зранку поїхали до родичів, які мешкають у Запоріжжі. Прожили у них три дні, а потім нам допомогли знайти житло».

За словами чоловіка, у нашому місті його вразила кількість добрих та привітних людей навколо. Проте, на його думку, Запоріжжя трохи програє довоєнному Маріуполю за рівнем ділової активності.

«Коли жив на Сталеварів, моїм сусідом був священник приблизно мого віку, а поверхом вище мешкав чоловік, який наразі вийшов на пенсію, а раніше працював в обладміністрації. Ці люди мені дуже сильно допомогли, перш за все, морально!, – ділиться підприємець. – Саме місто класне. Але, якщо порівнювати з Маріуполем, там все більш жваво – і комерція, і бізнес. Але я спробував тут зайнятися справою та у чомусь себе задіяти».

Коли знайомі розповіли йому про вірменську церкву, він пішов туди як волонтер, щоб бути чимось зайнятим.

«Мені сказали, що там хочуть розвести павичів і потрібно побудувати приміщення. Ми це зробили з того, що було. Хотілося чимось себе зайняти, а не сидіти на одному місці. Я все життя працював у будівництві, в мене ніколи не було вільного часу, постійно був у цьому процесі і мені це подобалося», – розповідає Валерій.

Вже відновлював будинки на Київщині та будував бомбосховища на Чернігівщині       

У чоловіка вже був власний бізнес. Але не було коштів розвивати його у Запоріжжі, адже все обладнання лишилося в Маріуполі. Одного разу підприємець натрапив в інтернеті на оголошення про гранти для бізнесу, які можна отримати за допомогою Запорізького обласного центру зайнятості.

Він вирішив взяти участь у програмі та згодом отримав 250 тисяч гривень, на які придбав необхідне обладнання для ремонту будівель.

Зараз на нього працює шість людей. За умовами гранту, надані кошти за три роки мають повернутися державі у вигляді податків. Для цього потрібно було взяти на роботу щонайменше двох працівників, але Валерій найняв більше і пришвидшив процес.

«Поки йшов цей грант, мене покликали в програму ООН по відбудові житла. Запросили долучитися до відбудови постраждалих від обстрілів будинків у Київській, Чернігівській і Полтавській областях. До сьогоднішнього дня працюємо там і займаємося відновленням. Наприклад, багато пошкоджень було на Київщині з боку білоруського кордону. Також, зокрема, робили бомбосховища у школах Чернігівської області, – каже Валерій. – Тож працюємо. Зараз ремонтуємо й будуємо житло мирним людям, які постраждали від обстрілів».

Наразі він працює на Київщині. Повернутися у Запоріжжя планує у квітні. Але ще не знає, чи затримається тут надовго.

«Як життя повернеться, все може бути. Взагалі хочеться додому, але я розумію, що це, мабуть, зараз ближче до неможливого… Але точно буду працювати в України, є плани та перспективи», – підсумовує підприємець.

Як отримати грант від держави на власну справу?

Виграти кошти від держави на відкриття або розвиток власного бізнесу може кожен українець віком від 18 до 65 років.

Грантова програма «Власна Справа» від Міністерства економіки України – це частина урядової програми «єРобота», яка покликана підтримати мікро- та малий бізнес.

Інфографіка: Державна служба зайнятості

Програма була запущена урядом у липні 2022 року. Вона дозволяє отримати до 250 тисяч гривень на створення або розширення власного бізнесу. Кошти можна витратити на придбання обладнання, закупівлю сировини, сплату оренди, послуги маркетингу та реклами, комерційної концесії, лізингу.

Вигравши грант, потрібно створити робочі місця, а отримані кошти згодом повернуться державі у вигляді сплачених податків.

Для участі у програмі потрібно скласти бізнес-план, подати документи у сервісі «Дія», захистити бізнес-план, дочекатися схвального рішення та відкрити рахунок, після чого отримати кошти.

Відео: Державна служба зайнятості

За умовами гранту потрібно створити нові робочі місця протягом шести місяців з дати надходження коштів. Отримавши грант на 250 тисяч гривень, ви маєте найняти на роботу щонайменше двох працівників, до 150 тисяч гривень – одного.

Грант може виграти фізична особа, юридична особа або ФОП. Надані гроші треба використовувати згідно з передбаченими у бізнес-плані напрямками, а також обов’язково сплачувати необхідні податки та збори до бюджету. Офлайн-консультації щодо програми можна отримати у найближчому відділені «Ощадбанку», або у центрах зайнятості.

Окрім того, в Україні діють декілька державних програм для ветеранів війни та членів їхніх родин. Про це детальніше можна прочитати у матеріалі «Першого Запорізького» за посиланням.

Текст — Юлія Глушко, тематичне фото — Рixabay

Можливості для бізнесу: як у прифронтовому Запоріжжі підприємці отримують грантове фінансування на відкриття або розвиток власної справи

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя