Під обстріл окупантів потрапив об’єкт Національного заповідника «Хортиця», — ВІДЕО | Новини Запоріжжя

Окупанти авіабомбами обстріляли пам’ятку національного значення Кам’янська Січ на Херсонщині. Культурний об’єкт, що входить до складу Національного заповідника «Хортиця», містить Могилу кошового отамана Костя Гордієнко та кладовище запорізьких козаків першої половини XVIII століття.

Про це повідомляють Міністерство культури України та Національний заповідник «Хортиця».

Відео обстрілу Кам’янської Січі з’явилося в російських телеграм-каналах. На кадрах видно, як під час обстрілу культурний об’єкт зазнав трьох потужних вибухів.

Перший стався безпосередньо на місці розташування колишньої Кам’янської Січі, де знаходяться ще недосліджені виробничі об’єкти залізотопного та гончарного комплексу першої половини XVIII століття.

Другий приліт прийшовся на територію сучасного туристичного об’єкта, де розташовується лапідарій, на якому представленні кам’яні пам’ятки у безпосередній близькості від хреста та могили кошового отамана Костя Гордієнко та в’їзних воріт Січі.

«Ми оформили всі потрібні документи, зафіксували пошкодження наскільки ми змогли це зробити, враховуючи, що доступу цивільних до пам’ятки для повноцінного обстеження станом на сьогодні немає. Проінформували Міністерство культури та інформаційної політики України. За фактом порушено кримінальне провадження», — йдеться у повідомленні на сторінці заповідника.

Кам’янська Січ — одна з трьох січей, які до повномасштабного вторгнення були доступні науковцям та публіці. Всі інші були затоплені. Пам’ятка увійшла до складу заповідника «Хортиця» у 2009 році.

Медицина в окупованих Мелітополі та Бердянську: епідемія грипу, брак ліків і місць в лікарнях

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя