Карта бойових дій в Україні 31 березня

Мапа бойових дій в Україні 31 березня.

Мапа бойових дій в Україні 31 березня. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 31 березня, в Україні розпочався 767-й день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські війська намагаються прорвати українську оборону, щоб окупувати більше територій, ЗСУ контратакують.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 31 березня.

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що затримки з американською допомогою у сфері безпеки змусили Україну поступитися ініціативою на полі бою і що ці затримки продовжують загрожувати обороноздатності України. The Washington Post опублікувала уривки з інтерв’ю Зеленського від 29 березня, в якому Зеленський заявив, що Україна не зможе захистити свою територію без американської підтримки, оскільки наразі Україна покладається на системи та ракети ППО, засоби радіоелектронної боротьби та 155-мм артилерійські снаряди США. Зеленський заявив, що нестача військової техніки, що зберігається, змусить українську армію «крок за кроком» поступатися дедалі більше українських територій і людей, оскільки менша, але більш стабільна лінія фронту краща за більший, але нестабільний фронт, який російські війська могли б використати для досягнення прориву. Зеленський заявив, що українські сили «намагаються знайти якийсь спосіб не відступати» з невказаних прифронтових зон і зазначив, що українські сили стабілізували фронт біля Авдіївки Донецької області. Зеленський підтвердив, що здатність українських військових до планування та прийняття рішень залежить від військової допомоги США і що Україна не може планувати контрнаступні зусилля, не знаючи, чи Україна отримає військову допомогу США і яку військову допомогу США спричинить у майбутньому. Зеленський попередив, що Росія використовуватиме будь-які майбутні сценарії, за яких Україна має поступитися ініціативою: «Якщо ви не зробите кроків уперед для підготовки нового контрнаступу, Росія зробить [ці кроки]».

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

30 березня позиційні бої тривали на рубежі Куп’янськ-Сватово-Кремінна. Позиційні бої велися на північний схід від Куп’янська в районі Сіньківки, на захід від Кремінної в районі Терного і в 12 км на південь від Кремінної в районі Білогорівки. Представник українського загону, що діє на Куп’янському напрямі, заявив, що російські війська продовжують зосереджувати увагу на наступальних операціях на Лиманському напрямку та останніми тижнями знизили темп своїх наступальних операцій на Куп’янському напрямку. Представник заявив, що в даний час російські сили поповнюють і змінюють невстановлені підрозділи, що деградували, які брали участь у наступальних операціях на Куп’янському напрямку перед виборами президента Росії 17 березня. Представник додав, що російські війська прагнуть вийти до адміністративних кордонів Луганської області у лиманському напрямку та східному березі річки Оскіль у куп’янському напрямку.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські джерела стверджують, що російські війська нещодавно відновили наступ на Сіверському напрямку (на північний схід від Бахмута) і досягли нових непідтверджених територіальних завоювань. Російські блогери стверджували, що російські війська просунулися майже на один кілометр завглибшки на південний схід від Роздолівки (на південний захід від Сіверска) і захопили територію в сім квадратних кілометрів. Російський блогер заявив, що підрозділи російського 51-го гвардійського повітряно-десантного полку (ВДВ) (106-а гвардійська дивізія ВДВ) витіснили українські війська з кількох невстановлених позицій на лінії Веселе-Вимка (на південь та південний схід від Сіверску) що 137-й гвардійський полк ВДВ (106-а гвардійська дивізія ВДВ) вибив українські війська з позицій на захід від Веселого і просунувся до південного флангу Роздолівки. Повідомляється, що підрозділи 6-ї російської мотострілецької бригади (2-й армійський корпус т.зв. Луганської Народної Республіки [ЛНР]) продовжували діяти в районі Спірного (на південний схід від Сіверська).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські джерела стверджували, що російські війська 29 і 30 березня просувалися на північний захід і південний захід від Авдіївки. Російський блогер стверджував, що російські підрозділи Південного угруповання військ і одного АК увійшли на східну околицю Семенівки (на північний захід від Авдіївки) і просунулися вгору шириною до 750 метрів і глибиною до 200 метрів. Блогер додав, що російські війська просунулися на 450 метрів завширшки і на 1,4 кілометра завглибшки в межах Первомайського (на південний захід від Авдіївки). Російські джерела також стверджували, що російські війська зайняли нові позиції у Бердичах (на північний захід від Авдіївки). ISW не може незалежно перевірити ці твердження. Позиційні бої тривали на північний захід від Авдіївки в районі Бердичів та Семенівки; на захід від Авдіївки в районі Уманського, Орлівки, Тоненького, Нетайлова; та на південний захід від Авдіївки в районі Первомайського та Невельського. Повідомляється, що під Авдіївкою діють підрозділи 114-ї мотострілецької бригади та розвідувального батальйону «Спарта» (обидва входять до складу 1-го АК), а в районі Первомайського – підрозділи 9-ї мотострілецької бригади (1-го АК).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

30 березня позиційні бої тривали на захід та південний захід від Донецька, але не призвели до будь-яких підтверджених змін на лінії фронту. Позиційні бої тривали на захід від Донецька в районі Красногорівки та Георгіївки та на південний захід від Донецька в районі Перемоги, Новомихайлівки та Водяного. Російські джерела стверджують, що підрозділи російської 238-ї артилерійської бригади (8-а гвардійська загальновійськова армія [САА] Південного військового округу [ЮВО]) завдали удару по залізничному мосту в Курахово (на захід від міста Донецька). У т.зв. «Народній міліції ДНР» також заявили, що російські війська завдали удару по вказаному інфраструктурному об’єкту біля Парасков’ївки (південний захід від Донецька), внаслідок чого сталося затоплення ділянки дороги, що з’єднує селище з трасою 0532 (Костянтинівка-Мар’їнка). Повідомляється, що в районі Новомихайлівки продовжували діяти підрозділи російської 155-ї бригади морської піхоти (Тихоокеанський флот) та добровільного загону «Тигр».

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

30 березня позиційні бої в районі кордону Донецької-Запорізької областей тривали, при цьому жодна із сторін не просувалася вперед. Позиційні бої тривали в районі Старомайорського (на південь від Великої Новосілки) і Приютного (на південний захід від Великої Новосілки).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

30 березня позиційні бої продовжились на заході Запорізької області, але підтверджених змін на лінії фронту не відбулося. Позиційні бої тривали в районі Роботино та на північний захід від Вербового (на схід від Роботино). Південне оперативне командування України повідомило, що російські війська завдали шість авіаударів із застосуванням 15 плануючих бомб на горіхівському напрямку. Повідомляється, що підрозділи чеченського батальйону «Південь-Ахмат» діють у Запорізькій області, а підрозділи російської 64-ї мотострілецької бригади (35-а загальновійськова армія [САА], Східний військовий округ [ВВО]), як повідомляється, діють на Пологському напрямку ( північний схід від Роботино).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя