Переваги будинків із СІП-панелей

Будівництво будинків із СІП-панелей в Україні набирає обертів. Для декого основною перевагою є прийнятна вартість, для інших — простота монтажу. Уперше SIP панелі з’явилися в США. Розробникам вдалося виготовити якісний і економічний будівельний матеріал, за допомогою якого стало можливим зводити недороге і комфортне житло.

В Україні сендвіч-панелі або СІП в основному використовують для будівництва приватних будинків. За кордоном їх успішно застосовують для зведення як приватного житла, так і офісних будівель. Ці панелі переважно використовують для будівництва каркасних будинків, зведення яких займає приблизно від 1 до 3 місяців. Більша частина часу з усього терміну будівництва йде на створення фундаменту і на проектування будинку.

Сендвіч-панелі являють собою тришарову структуру з жорсткого каркаса і утеплювача. Як основу застосовують такі матеріали, як ОСБ, ДВП або магнезитова плита. Між двома поверхнями розміщений негорючий теплоізоляційний матеріал. У більшості випадків використовують такі види утеплювача:

  1. Пінополістирол, приклеєний до основи;
  2. Пінополіуретан, який вводиться під тиском;
  3. Мінеральна вата.

У результаті виходить міцна конструкція з хорошими теплоізоляційними властивостями.

Переваги будинків із СІП панелей:

  • Економічність. Матеріал є недорогим за вартістю порівняно з іншими будівельними матеріалами. Для зведення будинків із сендвіч-панелей не потрібно багато робочої сили і дорогого устаткування. Будівельні роботи можуть проводитися в будь-яку пору року.
  • Довговічність. Термін служби становить від 30 до 50 років.
  • Герметичність. Панелі забезпечують високий рівень теплоізоляції, яка в кілька разів вища, ніж у цегли, дерева і газосилікатних блоків. Будинок не піддається усадці через легку вагу конструкції. Сендвіч-панелі є вже готовим матеріалом, який не потребує додаткового оздоблення. Невелика товщина стінок дозволяє збільшити корисний простір будівлі.
  • Енергозбереження. Будинки з СІП панелей відносяться до будівель з низьким енергоспоживанням згідно з програмою сертифікації Energy Star. Обсяг економії енергії залежить від товщини панелей. Витрати на опалення будинку виходять на 30% дешевшими.
  • Якість і безпека. Конструкція вирізняється підвищеною міцністю і високим рівнем комфорту, вона здатна витримувати горизонтальні навантаження до 400 кг, а по вертикалі до 3 тонн на метр довжини. Сейсмічна та ураганна стійкість плюс швидкий і простий монтаж.

Як і будь-який будівельний матеріал, ці панелі мають свої недоліки:

  • Низька вологостійкість. SIP панелі схильні до впливу вологи, тому рекомендується перед будівництвом будинку обробляти панелі та інші дерев’яні конструкції біо-захисним складом. Також перед будівництвом рекомендується ретельно продумати вентиляцію, оскільки стіни з цих панелей характеризуються низькою повітропроникністю.
  • Пожежна небезпека. Під час горіння матеріал виділяє шкідливі для здоров’я речовини, тому рекомендується обробляти панелі та інші дерев’яні конструкції вогне-захисним складом.
  • Для будівництва будинку з СІП панелей рекомендується звертатися до кваліфікованих спеціалістів, до прикладу як в компанії https://masterovoy.com.ua/.
Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя