Кіберспеціалісти СБУ допомогли відстояти нові кібератаки на компанію «Київстар»

Кіберспеціалісти СБУ допомогли відстояти нові кібератаки на компанію "Київстар".

Кіберспеціалісти СБУ допомогли відстояти нові кібератаки на компанію "Київстар". Фото: radiosvoboda.org

Спеціалісти з кібербезпеки Служби безпеки України допомогли відбити нові кібератаки РФ на “Київстар”.

Співробітники Служби безпеки України не лише сприяли відновленню роботи «Київстару» протягом кількох днів, але й відвернули нові кібератаки. Противник планував провести кілька послідовних атак, спрямованих на максимальне тривале відключення людей від зв’язку. У такому випадку інші оператори могли б не витримати тривалого навантаження на свої мережі, про це повідомив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк в інтерв’ю міжнародній агенції Reuters.

Він також додав, що СБУ активно веде розслідування широкомасштабного вторгнення в систему «Київстар», за декількома статтями Кримінального кодексу України.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Експерти з кібербезпеки Служби безпеки проводять аналіз конкретних екземплярів шкідливого програмного забезпечення, які були використані під час атаки.

За цією атакою стоїть хакерське угруповання Sandworm — штатний підрозділ російської воєнної розвідки, що і раніше неодноразово здійснював кібератаки на українські об’єкти, зокрема і на операторів зв’язку та інтернет-провайдерів. За словами Вітюка, кібератака суттєво вплинула на цивільне населення, але не мала значущого впливу на військові комунікації, оскільки Збройні сили використовують різноманітні алгоритми та протоколи зв’язку.

Він розповів, що негайно після інциденту спеціальна команда реагування та оперативно-слідча група СБУ прибули в офіси компанії для документування та розслідування всіх обставин атаки. За його висловлюваннями, експерти з кібербезпеки СБУ працювали безпосередньо на місці події, надавали підтримку співробітникам «Київстар», взаємодіяли з міжнародними компаніями з кібербезпеки та координували зусилля всіх державних установ для максимально швидкого відновлення мережі.

В цілому, відзначив Вітюк, з початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки успішно відпрацювала більше 9 тисяч кібератак на державні ресурси та об’єкти критичної інфраструктури України.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя