Мешканка Запорізької області розповіла про життя в окупації

Мешканка Запорізької області розповіла про життя в окупації.

Мешканка Запорізької області розповіла про життя в окупації. Ілюстративне фото: instagram.com/pik_polohy_ua

На тимчасово окупованій частині Запорізької області наразі складно вижити без російського документа: ні «швидку» визвати, не отримати ніякі медичні послуги.

Як розповіла мешканка тимчасово окупованих Полог «Новинам Приазов’я» на умовах анонімності, з кожним днем жити без документа РФ все важче. На кожному блокпості загарбники висувають претензії, чому людина досі не оформила цей документ. При цьому виїхати з окупації вкрай важко. Навіть якщо користуватися послугами перевізників, немає гарантії, що люди пройдуть так звану фільтрацію.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За словами жінки, через треті країни їхати – потрібен обов’язково закордонний паспорт. Через Сумську область – треба пройти фільтрацію. І цю російську фільтрацію вдається пройти лише людям передпенсійного або пенсійного віку та інвалідам, які виїжджають через стан свого здоров’я. Решта проходить дуже важкі допити. Перевізники є, і неважливо, наскільки великі суми вони просять за цей виїзд. Та вони – зовсім не гарантія того, що ФСБ на «кордоні» тебе пропустить у вільну Україну.

Наразі до окупованого міста з Криму та Росії завозять ліки та продукти. Втім, ціни постійно підвищуються, а роботи мало та й далеко не всій йдуть працювати до загарбників. В окупації цінуються комунальники, продавці, експерти в торгівельній сфері. Щоб вижити, люди садять городи та вирощують птицю.

— Навіть якщо люди не читають російські новини, не дивиться їх і не слухають, то ми чуємо розмови людей, які живуть навколо. Вони з кожним днем втрачають віру у щастя, адже люди не бачать своїх близьких, люди втратили власну самоідентифікацію. І ми дуже боїмося того, що тимчасово окупована територія і далі залишатимуться тимчасово окупованою, бо повертати, морально повертати людей звідси навіть після перемоги буде надзвичайно складно, – каже вона.

Тим часом російська пропаганда продовжує поширюватися на окупованих територіях і в деяких випадках досягає своєї мети.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя