Маломуж назвав головну умову для деокупації Токмака та Мелітополя

Маломуж назвав головну умову для деокупації Токмака та Мелітополя.

Маломуж назвав головну умову для деокупації Токмака та Мелітополя. Фото: eric anada, pexels.com

РФ вже зрозуміла, що для неї втрата Токмака, а згодом рух ЗСУ до Маріуполя і Бердянська — це фактично програш у війні.

За словами керівника Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 роках генерал армії Микола Маломуж в інтерв’ю OBOZREVATEL заявив, що вирішальним чинником для звільнення Токмака та Мелітополя Запорізької області є нейтралізація логістичного шляху та півоточення Токмака.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Експерт також назвав виграшну тактику ЗСУ, що може позбавити ворога можливості щось робити – і захищатися, і використовувати якісь оборонні споруди.

За словами експерта, росіяни копають окопи і бліндажі, а також протитанкові рови, щоб створити нові лінії оборони. Однак це навряд чи матиме успіх, оскільки можливості армії РФ невеликі.

Як вважає Маломуж, головне завдання Сил оборони на цьому напрямі зараз – нейтралізувати логістичний шлях до Токмака та взяти місто у півоточення.

— Це буде вирішальним фактором. Потім звільнення Токмака та Мелітополя буде лише питанням часу. Далі ми розвиватимемо наступ на південь. Тому що угруповання окупанта, позбавлене коштів, техніки, боєприпасів та підтримки живою силою, приречене на провал, – сказав він.

Маломуж нагадав про тактику звільнення Херсона, коли ЗСУ взяли місто фактично у вогневе оточення та загарбникам довелося відійти. На цьому тлі можуть проводитись операції з боку Херсона – це буде оточення великого секторального угруповання ворога.

Водночас Маломуж вважає, що це більш далека, стратегічна перспектива. Наразі постало питання тактичне – подолати зміцни споруди ворога. Але така операція має бути грамотною.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя