У Запоріжжі працював канал прихованих перевезень у РФ та на окуповані території: на ньому заробляли мільйон щомісяця, — ФОТО | Новини Запоріжжя

Служба безпеки заблокувала у Запоріжжі канал незаконних пасажирських перевезень до Росії, тимчасово окупованих регіонів України та у зворотному напрямку.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Серед клієнтів підпільних рейсів були колаборанти, які намагалися виїхати до РФ, щоб втекти від правосуддя.

Нелегальні поїздки за межі України здійснювали двома автобусами під виглядом комерційної діяльності місцевого автотранспортного підприємства, а маршрут у бік Росії пролягав через декілька європейських країн.

Для безперешкодного пересування по території країни-агресора фігуранти платили податки та збори до російського бюджету.

Кінцевим «пунктом призначення» нелегальних перевезень були тимчасово окуповані райони на сході та півдні України, куди автобуси заїжджали з території Росії.

Вартість квитка на такий рейс становила 350 доларів США в одну сторону, а щомісяця ділки заробляли до мільйона гривень.

Для проїзду по тимчасово захоплених територіях України вони співпрацювали з представниками місцевих окупаційних адміністрацій.

Серед іншого – фігуранти справи отримували від російських загарбників «замовлення» на приховане вивезення їхніх поплічників з підконтрольної Україні території.

Таким нелегальним «трафіком» хотіла скористатись мешканка тимчасово окупованої частини Запорізької області, яка допомагала агресору проводити псевдовибори до місцевих «законодавчих зборів РФ».

Згодом вона виїхала до Вінниччини, щоб приховати у родичів гроші, які отримала від загарбників за проведення фейкового плебісциту, після цього збиралась замовити «квиток у зворотному напрямку» через перевізників. Втім колаборантку затримали співробітники СБУ.

Як встановило слідство, нелегальні перевезення організував мешканець Запоріжжя, який раніше відбував покарання за розбій. До незаконного бізнесу він залучив двох своїх знайомих, які шукали клієнтів та вели чорну бухгалтерію.

Під час обшуків в їхніх помешканнях знайшли мобільні телефони та документи із доказами злочинних дій, а також готівку, ймовірно одержану від нелегального бізнесу.

Наразі всім трьом фігурантам справи повідомили про підозру за ч. 2, 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України). 

Без права на заставу: колишнього президента «Мотор Січ» В’ячеслава Богуслаєва залишили під вартою

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя