«У ФСБ погрожували вбити сина»: ворог влаштував судилище над 22-річним мешканцем Бердянська, якого здав тренер | Новини Запоріжжя

22-річного Даміана військові РФ затримувала двічі. Перший раз до російської катівні хлопець потрапив 24 травня минулого року. Після місяця катувань хлопця відпустили, але з Бердянська він виїхати не міг, бо загарбники його постійно контролювали. Вдруге хлопця затримали 16 листопада. Наразі хлопця збираються судити в ростовському суді.

Про це розповіла Тетяна Омельяненко, мама хлопця «Новинам Приазов’я».

Мешканець Бердянська є випускником запорізького військового ліцею. По завершенню навчання він вступив до Харківського національного університету Повітряних сил, та навчання хлопець не закінчив, бо змінив свої плани. На момент повномасштабного вторгнення він був цивільною особою. Однак російські загарбники збираються судити хлопця як військового.

Як ми раніше повідомляли, вперше російські військові забрали Даміана до міського відділення поліції 24 травня 2022 року. Там хлопця катували струмом та били палицями, зламавши ребра.

«Він сказав, що другий раз не витримає такого катування. Бо били його до півсмерті, просто забивали», — каже Тетяна, мама хлопця.

Вдруге хлопця затримали 16 листопада того ж року. Деякий час його утримували в Запорізькій області, а потім вивезли у Кримське СІЗО.

Наразі справа щодо трьох бердянців – Даміана Омельяненка, Артура Шашенка та Олексія Макаренка надійшла до суду у Ростові-на-Дону. 12 жовтня відбулося перше засідання. Даміана судять за статтею 205 «Терористичний акт» Кримінального кодексу РФ. На засіданні, за словами мами хлопця, розгляду справи ще не було, через оголошену перерву. З відкритих інтернет-джерел жінка дізналась, що її син не визнає свою провину.

«Він вважається цивільним заручником. Але я взагалі не знаю, в якому статусі їх судять. Вони їх судять у військовому суді, розумієте. Не там, де всіх, а там, де судили «азовців», той самий суд», – повідомила жінка.

Тетяна розповідає, що хлопця здав тренер з військового вишколу Бердянська, куди хлопець ходив коли був школярем. Цей тренер після окупації міста перейшов на бік ворога й надав списки хлопців, які у нього навчалися

«17 листопада з телефону мого сина мені зателефонували з ФСБ і повідомили, що він у них. Вони мені його показали, потім погрожували, щоб я записала відео, що я співпрацювала з нашими військовими, бо вони його вб’ють. Таким чином я дізналася, що він у них», – додала Тетяна Омельяненко.

Вона зазначила, що обмін – це єдиний шлях повернути її сина рідним.

Як раніше повідомляв «Перший Запорізький», в тимчасово окупованому Бердянську окупанти вбили двох підлітків — Тиграна Оганісяна та Микиту Ханганова.

Депортація, примусова паспортизація та повноцінна мобілізація: що відбувається на тимчасово окупованій частині Запорізької області.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя