ВР передала Запорізькій ОВА повноваження обласної ради | Новини Запоріжжя

Повноваження Запорізької обласної ради передали Запорізькій обласній військовій адміністрації, яку очолює Іван Федоров. Таке рішення прийняла сьогодні, 21 березня, Верховна Рада України.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За це проголосували 236 нардепів.

У пояснювальній записці до законопроєкту йшлося про те, що в Запоріжжі вже фактично рік не проводяться засідання сесії Запорізької облради, що більш ніж у чотири рази перевищує максимально допустимі строки, встановлені Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Після початку широкомасштабного вторгнення сесію Запорізької облради провели лише один раз. Тоді вона пройшла дистанційно.

Раніше голова Запорізької ОВА Іван Федоров зазначав, що деяких депутатів облради засуджено за колаборацію, дехто виїхав із країни, інша частина залишилася в регіоні або вирушила на фронт.

Доповнено: Голова Запорізької ОВ Іван Федоров прокоментував рішення Верховної Ради:

«Нагадаю: на початку повномасштабного вторгнення відповідно до Закону «Про правовий режим воєнного стану» бюджетні повноваження облради були передані Запорізькій ОВА, що дозволило забезпечити безперервне фінансування зарплат, соціальних виплат, енергоносіїв та допомагати Силам оборони України.

У Запорізькій облраді залишалися обмежені самоврядні повноваження: прийняття управлінських рішень щодо близько 150 обласних підприємств, установ та закладів, а також питання комунальної власності та будівництва. Попри це, обласна рада за 2 роки війни не ухвалила жодного питання життєдіяльності області. Голова обласної ради п’ять разів скликала сесії, але деякі депутати не мали бажання працювати.

Наслідки цього вкрай негативні. Декілька сотен невирішених питань. Заморожені інвестиції з боку міжнародних партнерів. Трудові колективи без керівників. Проблеми з евакуйованими обласними закладами.

Відсьогодні та до кінця воєнного стану цими питаннями буде опікуватися Запорізька обласна військова адміністрація. Гучні заяви щодо розпуску Запорізької обласної ради – це відверта маніпуляція. Повноваження обласної ради будуть автоматично поновлені по завершенню воєнного стану. Апарат обласної ради продовжує працювати, але в новому, більш інтенсивному форматі», — написав Федоров у соцмережі.

Примітка. Раніше у новині було зазначено про розпуск обласної ради. Інформація була виправлена. Редакція приносить вибачення за помилку.

Ворог за підтримки авіації сім разів атакував українські позиції на Оріхівському напрямку

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя