Ворог вивозить свої сім’ї, грабує будинки людей і мінує поля: що відбувається в тимчасово окупованому Токмаку | Новини Запоріжжя

У тимчасово окупованому Токмаку російські окупаційні війська посилили тиск на мирних мешканців. Ворог грабує будинки людей залишаючи по собі лише сміття. Наразі російські загарбники вивозять свої сім’ї з міста, бо несуть великі втрати на полі боя. Крематорій в Токмаку працює цілодобово.

Про це повідомили Олександр Чуб, начальник міської військової адміністрації Токмака й Іван Федоров, міський голова Мелітополя «Новинам Приазов’я».

В окупованому Токмаку почастішали перевірки документів й будинків місцевих мешканців через наказ нового окупаційного начальника поліції. В місті також час від часу ворог проводить ротацію. Новоприбулих загарбників розселяють в «націоналізовані» квартири, а також підселяють до людей.

«В них все-таки інколи буває ротація, коли вони виїжджають, а це зазвичай буває вночі, то після них залишається в будинках тільки одне сміття – забирають не тільки побутову техніку, але і ковдри, доріжки, стільці, все забирають», – розповів Олександр Чуб.

Посадовець також зазначив, що російські загарбники вивозять свої сім’ї з міста. А от місцевим колаборантам виїжджати не дозволяють. Іван Федоров додав, що ворог також вивіз деякі свої підрозділи з Токмака та Молочанська.

«З Токмацького нелегального виконкому вони вивезли майже половину співробітників, може, навіть більше. Також евакуювали деякі освітні заклади, евакуювали деякі підрозділи ФСБ і своїх родичів, всі військові також вивезли (родичів) із Токмака і Молочанська. На жаль, поки що вони перевозять їх до тимчасово окупованого Мелітополя», – сказав Федоров.

Територія навколо Токмака замінована, через це російські загарбники заборонили місцевим мешканцям випасати худобу на пасовиськах, які ворог перетворив на мінні поля, зазначив Олександр Чуб.

Зараз російська армія несе великі втрати у Запорізькій області. За словами Івана Федорова щоденно у Токмаку та Молочанську лунає по 5-7 вибухів.

«Крематорій працює в Токмаку та інших містах тимчасово окупованих територій майже цілодобово, тому що ворог несе великі втрати. Також ми бачимо, що ситуація на інших територіях, які ворог вважає глибоким тилом, суттєво напружується. Наприклад, між собою вороги починають сваритися, один на іншого пишуть доноси», – зазначив Федоров.

Варто зазначити, що виїзд з тимчасово окупованого Токмака для мирних мешканців не закритий. За словами Олександра Чуба наразі збільшилась кількість людей, які виїжджають з окупації. З північних територій Токмацької громади, де йдуть бойові зіткнення, виїжджає більше людей ніж з південних сіл. Хтось їде до Токмака, а хтось — на підконтрольну Україні територію. Одна з причин виїзду — жахливий тиск на людей з боку російських загарбників.

«Практично кожна посадка – це є лінія оборони»: у Пологівському районі розмістилася велика кількість ворожої техніки та живої сили.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя