ЄС засудив майбутні «вибори» президента РФ на окупованій території | Новини Запоріжжя

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель від імені Євросоюзу засудив плани Росії проводити вибори президента РФ, у тому числі на окупованих територіях України.

про це йдеться в пресрелізі Високого представника ЄС.

Йдеться про окупований Крим та частини Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

За його словами, ЄС ніколи не визнає проведення РФ так званих «виборів» або їхні результатів на території України. Він наголосив, що політичне керівництво Росії та ті, хто причетний до їх організації, відповідатимуть за наслідки цих незаконних дій.

«ЄС рішуче засуджує цю нову спробу Росії легітимізувати свою тимчасову та незаконну анексію українських територій. Так звані «вибори» грубо порушують Статут ООН та незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Росія не має жодних законних підстав для будь-яких таких дій на міжнародно визнаній території України», — йдеться у заяві.

Він підкреслив, що Крим, Херсонська, Запорізька, Донецька і Луганська області — це Україна, а Росія повинна негайно вивести звідти війська.

Водночас розвідка Британії зазначила, що Росія збирається проводити так звані вибори з залякуваннями та фальсифікаціями. Відомство констатує, що, як і у випадку з регіональними «виборами» у вересні 2023 року, це голосування у підконтрольних РФ українських регіонах не буде ані вільним, ані чесним. Розвідка додає, що російська окупаційна влада цими «виборами» хоче надати відчуття легітимності вторгненню РФ.

Зазначимо, президентські вибори в Росії відбуватимуться протягом трьох днів – 15, 16 та 17 березня. Володимир Путін вже заявив, що буде балотуватися.

На окупованій території Запорізької області готуються до так званих виборів: вже завезли вісім автобусів з виконавцями

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя