Відбудова Запоріжжя після ракетних атак: у будинку в центрі міста відновили два підʼїзди та готуються подати тепло, — ФОТО | Новини Запоріжжя

У Запоріжжі триває відбудова чотирьох будинків, мешканці яких втратили квартири через російські обстріли. Серед них і будинок-памʼятка архітектури на проспекті Соборному, 151. Деякі з етапів реставрації, що повністю охоплює всю багатоповерхівку довжиною 300 метрів, вже вийшли на фінішну пряму.

Наразі завершується активна фаза з відновлення конструктивної частини будинку. Там з нуля відбудували секцію, розбиту ворожою ракетою — 2 підʼїзди, всі 5 поверхів. В рамках повної реставрації у будинку замінюють комунікації. Відомо, що деякі з систем ЖКГ по будинку не оновлювались з часів його зведення, тобто з 1950-тих років.

Голова Запорізької військової адміністрації Юрій Малашко сьогодні відвідав обʼєкт та наголосив, що не дивлячись на складність робіт з відбудови цілої секції багатоповерхівки та роботи з комплексом споруд, що відрізняє цей обʼєкт від зруйнованих панельних забудов, опалення вдасться підключити вчасно.

«Наразі відбувається термомодернізація будинку, наступний етап — оздоблення та запуск опалення у відбудовану секцію. Тож маємо надію, що за 15 днів опалення в будинку повністю буде працювати. На сьогодні 12 будинків у місті зруйновані. По 11-ти є проєктно-кошторисна документація, по 4-х будинках, включаючи й цей на проспекті Соборному 151, тривають роботи з відновлення. По інших 7-ми будинках вже проведено тендерні процедури», — наголосив Малашко.

В рамках повної реставрації багатоповерхівки, а разом з тим і збереження історичного ореолу Вознесенівського району на проспекті Соборному, планують підвищити енергоефективність будинку. Вже утеплено фасад та тривають роботи на даху. Всі 2 500 квадратних метрів оздоблюють матеріалом для утеплення, що збільшить енергоефективність дому щонайменше на 15%.

Окремий фронт робіт на цьому обʼєкті — організація безпечного укриття для мешканців. У дворі багатоповерхівок, одна з яких — будинок, що зазнав ракетного удару, зводять підземне модульне укриття.

За графіками та планами підрядника, протягом новорічних свят повністю оновлений будинок з сертифікатом енергоефективності та модульне укриття будуть введені в експлуатацію. А мешканці зруйнованої секції зможуть повернутися у свої автентичні, але відремонтовані квартири.

Роботи виконуються за дорученням президента України Володимир Зеленського. Їх фінансують з державного та міського бюджетів при співфінансуванні ПАТ «Запоріжсталь».

Хід робіт з відновлення чотирьох зруйнованих ворожими ракетами багатоповерхівок у Запоріжжі цього тижня перевірила заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська. В ході наради в Запорізькій обласній військовий адміністрації заступниця міністра підтвердила плани щодо відбудови і будинку на проспекті Соборному, 44, зруйнованого російською ракетою минулого тижня.

Загалом у Запорізькій області через агресію РФ пошкоджені 12 тисяч об’єктів цивільної інфраструктури. В обласному центрі російськими атаками понівечено дванадцять багатоквартирних будинків. Проектно-кошторисну документацію підготовлено для одинадцяти з них, включаючи будинок на проспекті Соборному 44, в який російська ракета влучила 18 жовтня.

Післявоєнна «зелена» відбудова Запоріжжя: яким має бути відновлення зруйнованих будинків

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя