«Треба було відрізати ногу»: Харківську МСЕК чекає перевірка через скандал із військовим

Харківську МСЕК чекає перевірка через скандал із військовим.

Харківську МСЕК чекає перевірка через скандал із військовим. Фото: facebook.com/dim.oliinyk

Обласна медико-соціальна експертна комісія у Харкові знову в епіцентрі скандалу. Медики відмовили у необхідній групі інвалідності військовому Дмитру Олійнику, який отримав тяжке поранення. Глава МСЕК порадила йому для цього відрізати ногу.

Про це ветеран розповів на своїй сторінці у Facebook.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Дмитро Олійник воював у теробороні Харкова з перших днів війни. Був серед тих, хто 27 лютого 2022 року зі зброєю в руках зустрів російські ДРГ, які прорвалися до міста. Вибиваючи диверсантів із 134-ї школи, Дмитро отримав тяжке поранення ноги.

Лікувався у Німеччині, йому зробили 15 операцій. Однак функціональність ноги поновити не вдалося – такий висновок зробили київські медики.

Захисник України звернувся до Харківської обласної МСЕК, щоб змінити групу інвалідності з 3-ї на 2-у, але йому відмовили.

Харківську МСЕК чекає перевірка через скандал із військовим.Харківську МСЕК чекає перевірка через скандал із військовим. Фото: facebook.com/dim.oliinyk

«То навіщо ти залишав свою ногу? Треба було, щоб її відрізали, і була б 2-а група. (С) Бунічева Лариса Леонідівна, голова обласної МСЕК. Це так виглядає подяка людям, які стали на захист держави. Так тоді виходить, треба було й загинути в одному зі штурмівю Це як слід ставитись до військових, що можна не брати до уваги висновки київських клінік про те, що права нога втратила свою функціональну здатність і є біопротезом. Цього комісії МСЕК мало. 15 операцій. Потрібно вирвати все живе з людини і єхидно сказати: «Якби була ампутація — це була б 2-а група», — розповів Олійник.

За його словами, харківська обласна МСЕК зажадала за зміну групи інвалідності 3-4 тисячі доларів.

Ветеран вимагає звільнити голову Харківської МСЕК з посади керівника обласної МСЕК та взяти на цю посаду ветерана війни.

Як відреагували у МОЗ

Міністерство охорони здоров’я України вже відреагувало на резонансний випадок та призначили перевірку у Харківській обласній МСЕК. Вона запланована наступного тижня. Після перевірки пообіцяли ухвалити кадрові рішення та притягнути до відповідальності осіб, які вчинили протиправні дії.

«Відріж ногу — отримаєш групу» — це не інцидент, це вирок радянській системі. У 2025 році МСЕК будуть ліквідовані та (будуть) повністю змінені підходи до проведення експертизи та встановлення інвалідності. Щодо конкретних рішень уже зараз: наступного тижня на Харківську обласну МСЕК, у рамках рішення РНБО, очікує прицільна перевірка. Буде перевірено рішення щодо встановлення інвалідності. Після результатів перевірки буде не просто проведено оцінку дій Харківської МСЕК, а винесено конкретні рішення, і конкретні особи відповідатимуть», – йдеться у повідомленні МОЗ.

Крім того, у відомстві зазначили, що за таке ставлення до військових та корупцію чиновників «жорстоко каратимуть».

«Група інвалідності – не предмет для торгівлі. Є чіткі критерії, за якими вона встановлюється. Але найважливіше – повага до героїв, до тих, хто захищає нас на фронті, не важливо, місяць, рік чи 9 років цієї війни. Кожен, хто отримав поранення, що призвело до інвалідності, має бути впевненим у підтримці держави, а не в знеціненні та приниженні», – зазначили в МОЗ.

У рамках перевірки діяльності Харківської обласної МСЕК також розглянуть справу Олійника, зокрема, правомірність встановлення йому групи інвалідності. Усі необхідні для цього документи та медичні висновки вже направили до Центральної МСЕК МОЗ України.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя