В ЗОВА розповіли, чи готують росіяни теракт на Запорізькій АЕС

В ЗОВА розповіли, чи готують росіяни теракт на Запорізькій АЕС.

В ЗОВА розповіли, чи готують росіяни теракт на Запорізькій АЕС. Фото: globallookpress.com/Victor Lisitsyn

Останнім часом з’являється інформація про нібито підготовку теракту на Запорізькій атомній електростанції. Проте, як розповів очільник Запорізької ОВА Юрій Малашко в ході брифінгу, наразі немає підготовки до такого вчинення.

За словами Малашка, станом на сьогодні у ЗОВА немає інформації про якісь дії росіян, які б свідчили про підготовку теракту.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

— Ми не бачимо підготовки до такого вчинення. Але розуміємо, що у разі переведення реакторів станції з гарячого зупину в активну фазу, це можна використати для здійснення теракту, — сказав він

Малашко нагадав, що зараз два блоки атомної електростанції знаходяться у стані «гарячий зупин», а чотири – в холодному зупині.

Також він нагадав, що на станції постійно перебувають представники МАГАТЕ, які мають контролювати ситуацію.  Однак росіяни надають експертам інформацію вибірково – лише ту, яка вигідна їм.

Очільник ЗОВА додав, що наразі неможливо точно сказати, що росіяни щось там готують. Але потрібно розуміти, що окрім використання реакторів, як інструменту для здійснення теракту, підвіз на станцію озброєння та вибухівки теж може призвести до тяжких наслідків.

Нагадаємо, що робити у разі радіаційної аварії:

Головне правило – слухати вказівки влади, ДСНС та інших установ, які координуватимуть дії на місцях.

Викид може бути контрольованим. На атомних електростанціях є системи, які спрямовані на те, щоб убезпечити довкілля від того, що перебуває всередині герметичної оболонки атомної електростанції. Але алгоритм дій такий:

Якщо ви отримали оповіщення про радіаційну аварію, то потрібно:

  • зайти в укриття, підвал чи середину будівлі. Радіоактивний матеріал осяде на зовнішній стороні будівель, тому краще триматися подалі від стін та даху будинку;
  • зробити запас води в герметичних ємностях на кілька днів. Продукти потрібно обернути в плівку та покласти в холодильник чи шафу;
  • забрати всередину тварин;
  • закрити та заблокувати всі вікна та двері у приміщенні, не підходити до них без особливої потреби;
  • підготувати маску, респіратор чи ватно-марлеву пов’язку для захисту органів дихання;
  • стежити за повідомленнями від рятувальників ДСНС, поліції, органів влади.

Зазначимо, що передчасна евакуація може бути шкідливою, тому що ви можете, перебуваючи в автомобілі, навпаки, потрапити на тяжку фазу аварії та отримати непомірно більші дози опромінення, ніж ви б отримали, якби залишилися в укритті.

Раніше ми також писали, що експерт сказав, що підрив Запорізької АЕС не призведе до катастрофи. Більш детально про це можете прочитати тут.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя