В Запорізькій ОВА озвучили, скільки жителів регіону окупанти утримують у полоні | Новини Запоріжжя

За офіційними даними наразі у полоні перебуває 1200 мешканців Запорозької області. Однак ці дані не є точними.

Про це повідомив Іван Федоров, начальник Запорізької обласної військової адміністрації.

Посадовець зазначив, що на окупованій частині регіону загарбники викрадають багато людей. Втім далеко не всі рідні зниклих заявляють про це. Причина — незаконні окупаційні структури попереджають родичів зниклих, що якщо ті кудись заявлять про зникнення, то полоненому буде гірше.

«Це суто моя думка, як громадянина, що статистика приблизно у два рази більше. У два рази більше людей, ніж офіційно зареєстрована, перебувають в полоні або незаконно утримуються ворогом на тимчасово окупованій території», — сказав Федоров.

На базі центру «Саме тут», який розташований у Запоріжжі, є окремий штаб по викраденим людям. Там розробили методичні рекомендації в яких розписано, що треба робити та в які окупаційні органи звертатись, якщо людина опинилась в полоні у загарбників. 

«Після чого розпочинається робота спільно з спецслужбами та представником Уповноваженого з прав людини в Україні. Через цю інституцію робимо запити на обмін або отримувати інформацію, що насправді відбувається з людиною», — підкреслив очільник Запорізької ОВА.

Як раніше повідомляв «Перший Запорізький», 28 грудня минулого року у Запоріжжі відкрився перший в країні «Центр з розшуку осіб, які зникли безвісти за особливих обставин». Менш ніж за місяць його роботи встановлено долю 95 зниклих безвісти через війну.

Затримано колаборанта із Запорізької області, який брав участь у викраденні проукраїнськи налаштованих людей

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя