Тварин уже нема де розміщувати: у запорізькому притулку рятують чотирилапих із зон бойових дій | Новини Запоріжжя

Маленькі та великі, породисті та «двортер’єри» — вже понад 14 років волонтери запорізького притулку «Дай лапу, друже» рятують бездомних тварин та тих, кого залишили господарі. До війни волонтери закладу опікувалися 350 котами й собаками, наразі вони дбають про 520 тварин. З «сірих зон» та зон бойових дій у Запорізькій області волонтери приймають лише тяжко поранених тварин. Та навіть для них на сьогодні, вже обмаль місця в притулку.

Про це йдеться у статті «Контужені й розірвані снарядами: зооволонтери притулку рятують тяжкопоранених безхатніх тварин з зони бойових дій у Запорізькій області».

Місця в притулку катастрофічно не вистачає й волонтери намагаються знайти територію чи приміщення, бо попереду буде дуже важка зима. До притулку привозять тварин з травмами, та навіть їх вже немає де приймати. Буває таке, що на складі ці тваринки поставлені у вольєрах, переносках, бо нікуди ставити. На сходах у підвалі влітку жили тварини.

«Наразі вже немає вольєрів для тих тварин, яких ми прихистили. А куди ми будемо нових приймати — не знаю. Вольєрів вже немає, куди ставити на цій території. Треба шукати якесь приміщення чи територію, щось треба думати, куди далі приймати тварин, а в нас нема кому думати, нікому це взагалі не цікаво», — зазначила Ірина Дідур, голова громадської організації по захисту прав тварин «Дай Лапу, друже» та однойменного притулку.

Завдяки благодійним фондам й грантам притулок має вакцини для тварин та чіпи. Наразі, притулку, який існує завдяки допомозі небайдужим людям, потрібна будь-яка допомога.

Допомогу притулку можна надати просто зробивши світлини кішки чи собаки, яка подобається й розмістивши їх у соціальних мережах з історією тварини, яку залюбки розкажуть волонтери. Це буде піар для чотирилапого й додаткова можливість знайти люблячих господарів. Тим паче, що зараз  прилаштування тварин до нових власників фактично зупинилось. В місяць притулок приймає в середньому 20-25 тварин, а от нових господарів знаходять лише 3-5.  

Також в притулок можна передати бавовняні тканини, ковдри, покривала, пледи й килими. Все це дуже необхідно для 17 «спинальників», які мешкають в притулку. Ці тварини частково, а деякі повністю паралізовані. Щоб вони могли пересуватися на двох кінцівках, не стирали паралізовані лапи, їм кладуть на підлогу пледи чи килими.  Бавовняні тканини стелять післяопераційним тваринам, бо це набагато дешевше, ніж купувати пелюшки. 

Також притулку необхідна й фінансова допомога: на оплату комунальних послуг, орендну плату території та складу, утримання й лікування потрібні кошти. Тільки на лікування чотирилапих щомісяця витрачається понад 100 тисяч гривень. А щоб нагодувати всіх котів й собак, щодня потрібно 100 кілограмів корму, тобто 3 тони на місяць. В притулку зазначають, що вони дуже вдячні військовим, які їм передають крупи й приготовані каші, бо це велика допомога тваринам. Також відвідувачі час від часу приносять тваринам приготовані вдома каші з обрізками. Не обов’язково варити кашу великими казанами, можна передати її певному чотирилапому.   

В притулку вже декілька років діє програма «Погуляй з собакою». Щосуботи та щонеділі з 12:00 до 15:00 години можна прийти до притулку й взяти на прогулянку собаку. Всіх відвідувачів волонтери просять записатися до журналу й залишити свій контактний номер, аби знати, де знаходиться їх підопічний. Волонтери відзначають, що на прогулянку видають соціалізованих тварин й гарантують, що їх тварини не вкусять. Зараз в притулку лише 15% собак не видають відвідувачам на прогулянки.

До повномасштабного вторгнення кожного вихідного дня до притулку приходило по 100 людей, щоб погуляти з тваринами. Наразі кількість відвідувачів зменшилась, але волонтери сподіваються, що це тимчасово, адже ця програма допомагає як людям, так і хвостатим. Під час спілкування з тваринами відвідувачі відволікаються від щоденних проблем, отримують емоційне розвантаження й знімають стрес. Деякі люди приходять аби побороти свій страх перед тваринами. В притулку навіть є собаки-терапевти. Один з них — Мішка. Не дивлячись, що ця собака нічого не бачить, вона дуже ласкава й може «зацілувати». 

Втім не тільки людям йде на користь спілкування з чотирилапими. В рамках цієї програми собаки соціалізуються й отримують увагу, якої їм не вистачає. Волонтери фізично не встигають щодня погладити, почухати животик чи за вушком, погратися з кожним з 520 тварин. Волонтери зазначають, що якщо тварини будуть бачити тільки їх, то вони сприйматимуть їх за господарів, до інших будуть ставитися насторожено й не зможе знайти собі домівку. Але мета притулку — знайти кожному чотирилапому люблячих господарів й затишний дім. 

Як раніше повідомляв «Перший Запорізький», наразі запорізький притулок лікує понад 100 тварин, яких вивезли з фронту. Один з них — Оріх, який отримав надважкі поранення.

Забруднення ґрунтів та засмічення земель через бойові дії: збитки на Запоріжжі сягнули 12 мільярдів гривень

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя