«Стає гіршою з кожним днем»: міністр енергетики про ситуацію на окупованій Запорізькій АЕС | Новини Запоріжжя

На початку березня 2022 року російські окупаційні війська захопили Запорізьку атомну електростанцію в Енергодарі. З того часу вона перебуває під контролем окупантів. З осені 2022 року на станції перебувають місія Міжнародного агентства з атомної енергетики. Проте нещодавно інспекторів не допустили до реакторних залів.

Про це повідомив Герман Галущенко, міністр енергетики України.

За словами чиновника, ситуація на Запорізькій АЕС погіршується. Це констатують й інспектори Міжнародного агентства з атомної енергетики, яких нещодавно не допустили до реакторних залів. За словами Германа Галущенка, це свідчить про те, що росіяни приховують реальний стан справ.

«Він нам відомий: це деградація устаткування. Станція не працює в системі з вересня 2022 року, а складне устаткування АЕС має постійно працювати. Проте роботи для його підтримки не проводяться, і це призводить до деградації», — пояснив міністра.

Він зазначив, що представники «Росатому» на Запорізькій АЕС мають ілюзію, що контролюють ситуацію на станції з ядерної та радіаційної безпеки.

«Але, на жаль, ситуація стає гіршою з кожним днем їх присутності», – наголосив глава Міненерго.

Після деокупації треба буде провести величезну роботу, щоб повернути в експлуатацію хоча б один із шести енергоблоків ЗАЕС, зазначив Герман Галущенко.

Вже повідомили про розформування: в Запорізькій області ворог починає закривати пункти «швидкої допомоги».

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя