Ракетний удар по будинку на центральному проспекті Запоріжжя: названі терміни здачі багатоповерхівки в експлуатацію | Новини Запоріжжя

У жовтні минулого року російські військові завдали ракетний удар по житловому будинку на проспекті Соборному, 151. Наразі тривають відновлювальні роботи. Зокрема фахівці відновлять фасад всього будинку.

Наразі будівельники розпочали «мити» унікальну шамотну плитку, якою облицьовано фасадну частину понівеченого будинку-пам’ятки на проспекті Соборному, 151/Сталеварів, 11. Щоб не пошкодити унікальну плитку фасад миють вручну із використанням спеціального засобу, формулу та склад якого на замовлення підбирали німецькі виробники будівельної хімії індивідуально. Спеціальний розчин випробовували на зразках матеріалів, отриманих під час розбору завалів та обстеження об’єкта.

«Зруйнована частина буде повністю відреставрована, для цього буде задіяно близько 1800 плиток з шамотної глини, які зараз виготовляються. Враховуючи вік будинку, візуально різниця між відновленою частиною та рештою дому буде дуже помітною. Бо за 80 років по фасаду тут нічого не робилось. Тому ми прийняли рішення реставрувати весь фасад. Співпрацювали з фахівцями з Німеччини, які підібрали нам реагенти, які нададуть плитці первозданний вигляд, і при цьому — не пошкодять її», — пояснює Олександр Андрєєв, директор комунального підприємства «Управління капітального будівництва».

Для фасадних робіт було вироблено 1000 літрів засобу, який делікатно відмиває плитку, без ризиків для її автентичного вигляду. Роботи триватимуть найближчі 3 тижні. На  очищення одного квадратного метра фасаду витрачають до 40 хвилин, зазначив Юрій Іващенко, керівник бригади підрядної організації. Безлужний розчин наносять на поверхню, розтирають щітками, після чого — змивають.

«Тут є і кераміка, і камінь. Тому треба різний рівень кислоти, щоб взаємодіяло і працювало. Зараз ми комбінуємо дві хімії, які дають результат. На декоративних елементах будемо також підбирати окремо хімію, яка буде працювати. Терміни є, звісно, але важливіша — погода. І є ще «сусід», який заважає працювати. Термін — поки тепло, ми робимо», — зазначив Юрій Іващенко.

Як зазначили в «Управлінні капітального будівництва» вони відмовились реставрувати фасад піскоструєм, бо цей метод зняв би з плитки разом з брудом і спеціальний захисний шар, глазур, що суттєво зменшило б термін експлуатації матеріалу.

Крім того, підрядник зміг оптимізувати процеси. Після отримання авторських прав на проєкт з реставрації цього будинку «Управління капітального будівництва», прийняло рішення скорегувати проєкт й додати чимало видів робіт без збільшення витрат.

Так, робочі утеплюють фасадну частину внутрішньої сторони будинку, яка не є пам’яткою архітектури, а це близько 6500 квадратних метрів.  Також проводять капітальний ремонт 15 під’їздів, утеплення даху, вогнезахисну обробку всіх дерев’яних та металевих конструкцій будинку, благоустрій всього двору з улаштуванням найпростішого укриття на 100 людей. Загальний обсяг робіт, після детального обстеження об’єкта відбудови та реорганізації процесів, збільшився на 30%. 

Відбудова пам’ятки архітектури на Соборному, 151/Сталеварів, 11 триває. Вже до нового року об’єкт мають повністю здати в експлуатацію. Роботи на об’єкті фінансуються з державного й міського бюджетів та за підтримки ПАТ «Запоріжсталь».

До опалювального сезону готові будинки в Запоріжжі, які відновлюють після ворожих ударів.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя