ЄС і низка країн закликали Росію покинути територію Запорізької АЕС | Новини Запоріжжя

На засіданні Ради керуючих Міжнародного агентства з ядерної енергії (МАГАТЕ) виголосили заяву, в якій вимагають у РФ залишити ЗАЕС. 

Про це йдеться в опублікованій заяві ЄС.

Там сказано, що  Росія має негайно вивести свої війська, техніку, обладнання та інший персонал із незаконно захопленої ЗАЕС, а повний контроль над станцією має бути повернутий компетентному українському персоналу.

«Ми ніколи не визнаємо незаконних спроб Росії заволодіти атомною електростанцією іншої країни», — йдеться у заяві.

У документі наголошується, що присутність російських військ на ЗАЕС та наявність у машинних залах військових транспортних засобів «є неприйнятними».

Також висловлюється занепокоєння, що вказівки українського ядерного регулятора обмежити роботу всіх 6 енергоблоків ЗАЕС до «холодної зупинки» ігноруються окупаційною адміністрацією станції. Крім того, не виконуються регулярні роботи з технічного обслуговування.

«ЄС глибоко стурбований умовами роботи українського персоналу і закликає до негайного повернення працівників, які, за повідомленнями, стали жертвами насильницьких зникнень», — йдеться у заяві. 

Окрім того ЄС занепокоєний недостатньою кількістю персоналу на ЗАЕС, 70% якого не має дійсних українських ліцензій і не знайомо з основною технічною інформацією, що становить серйозний ризик. 

До заяви ЄС приєдналися Північна Македонія, Чорногорія, Албанія, Молдова, Боснія та Герцеговина, Грузія, Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Україна.

Раніше повідомлялось, що на Запорізькій АЕС відключилися дизель-генератори через дії окупантів. Також на ЗАЕС був знеструмлений один з енергоблоків та стався витік реагентів, а п’ятий енергоблок станції переводять у «холодний зупин».

Стрілянина, підбиті танки та відхід по озеру: спецпризначенець розказав, як проходили бої за Запорізьку АЕС

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя