Планують завершити в цьому році: як проходить відбудова багатоповерхівки у центрі Запоріжжя, яка постраждала від удару, — ФОТО | Новини Запоріжжя

Триває повна реставрація будинку на проспекті Соборному, 151/ Сталеварів 11, який постраждав внаслідок ворожого обстрілу у 2022 році. Роботи на об’єкті ведуть з випередженням графіку. Загальні строки реалізації проєкту реставрації, що згідно із проєктно-кошторисною документацією були заплановані на тридцять місяців, пришвидшено майже в пʼять разів.

Масштабна реставрація 300-метрового будинку вийшла на фінішну пряму, кажуть в Управлінні капітального будівництва.

Секції з квартирами, які вдалося відбудувати на місці котловану від ракетного удару, сьогодні готують до здачі в експлуатацію. Всі приміщення відбудовано згідно технічних паспортів БТІ, які мали власники квартир до ракетного удару.

На ремонти квартир пішло близько 700 м. кв кахельної плитки, 1000 м. кв. ламінату та понад 3 тисяч м. кв. шпалер. В кожній квартирі облаштовано новий водопровід та систему опалення. Встановлено металопластикові вікна, сантехніку, та освітлювальні прилади.

Паралельно будівельники працюють і на прибудинковій території. Надворі, окрім нових внутрішньоквартальних доріг та зелених насаджень, головною особливістю стало найпростіше укриття, яке монтують з модулів під землею. Розрахована конструкція на 100 осіб. Всередині передбачено санвузли, подвійна система вентиляції та альтернативні джерела енергії.

Над самим укриттям облаштовують зону загального користування на 2 000 осіб, в тому числі й для мешканців з сусідніх будинків — з дитячими та спортивними майданчиками та придомовим сквером, розповів директор КП «Управління капітального будівництва» Олександр Андрєєв.

«Ми працюємо з укладкою асфальту по внутрішньоквартальних дорогах, вкладаємо також тротуарну плитку. Працюємо зараз і з тим озелененням території, яке можливо підготувати до висадки при даному температурному режимі, зокрема це хвойні рослини», — зазначив посадовець.

Нагадаємо, реставрацію будинку на пр. Соборному, 151 розпочато в червні 2023 року коштом державного та міського бюджетів за підтримки ПАТ «Запоріжсталь». Тут замінено понад 4 тисячі метрів труб водопроводу та опалення; прокладено 2 тисячі метрів кабелю електропроводки, утеплено фасад.

В усіх 15 під’їздах будинку проведено капітальні ремонти. Вдалося усунути наслідки руйнації та деформації конструкцій, які будинок зазнав під час вибуху. Відремонтовано дах 300-метрової споруди.

В рамках повної реставрації приділили чималу увагу і фасаду будинку-пам’ятки. Збереження його зовнішнього вигляду стало одним з першочергових завдань при відбудові. Вже повністю відновлено близько 200 унікальних архітектурних елементів, розпочато роботи з монтажу спеціально виготовленої плитки на фасаді відбудованої частини кварталу.

«Це — один з наймасштабніших будівельних проєктів Запоріжжя за останні роки. Роботи ведуться в умовах триваючої повномасштабної війни навіть з випередженням графіків. Згідно з проєктно-кошторисною документацією, графік виконання робіт по даному будинку складає 30,5 місяців. Але ми йдемо з суттєвим випередженням, і наразі в нас вже виконано близько 80 відсотків робіт», — наголошує Олександр Андрєєв.

За словами директора Управління капітального будівництва, повністю готовий об’єкт планують здати в експлуатацію в цьому році.

Запускали дрони, використовували РСЗВ та артилерію: окупанти обстріляли 18 населених пунктів Запорізької області, — ФОТО

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя