Після жорсткої відповіді військових Фаріон назвала їх «бидломасою»: реакція омбусмена

Після жорсткої реакції військових Фаріон назвала їх "бидломасою".

Після жорсткої реакції військових Фаріон назвала їх "бидломасою". Фото: enovosty.com

Військові різко відповіли скандальній ексдепутатці Ірині Фаріон, яка заявила, що не вважає українцями військових із «Азова» через те, що вони не знають державної мови.

З чого все почалося

Фаріон в інтерв’ю заявила, що азовці не можуть вважатися українцями, оскільки більшість із них російськомовні:

— Що вам хлопці заважає, якщо ви такі «сильні», і ви тоді дуже розумні, що вам заважає виконувати 29 статтю Закону «Про Збройні сили»?! Ви знаєте, що таке дисципліна в армії? Якщо армії немає дисципліни, тоді немає армії – це зброд тоді. Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською, то хай себе назвуть «руськими». Чому вони такі очманілі? Якщо вони такі великі патріоти – покажіть свій патріотизм – вивчіть мову Тараса Григоровича Шевченка, – заявила екс-депутатка.

Реакція військових

Військовослужбовці різко відреагували на висловлювання Фаріон. Екс-командир полку «Азов», а зараз — майор ЗСУ, заступник командира 3-ї ОШБр Максим Жорін написав їй відповідь, причому спеціально російською:

Пост Жоріна у відповідь на висловлювання ФаріонПост Жоріна у відповідь на висловлювання Фаріон

Обурилися словами Фаріон та інші військовослужбовці України. Захисники радять їй «взяти вишиванку, зібрати україномовних та лізти в окоп». Вони кажуть, що якщо всі російськомовні захисники зараз виїдуть з України і не воюватимуть, то Фаріон розмовлятиме українською тихо на кухні десь у федеральному окрузі.

@saveukraine888 #фаріон #війнавукраїні #мова #зсу🇺🇦 ♬ оригінальний звук — Save Ukraine 🇺🇦

@space103 #зсу #украина #фаріон ♬ оригінальний звук — Слово України 💙💛

@laisvas19840408 #українськасьогодні #фаріон #скільки можна ♬ оригінальний звук — Laisvas777

Реакція Фаріон на критику

Навіть після відповіді військових Фаріон не заспокоїлася у своїх висловлюваннях. Вона назвала людей «бидломасою», а російськомовних — «москворотими биками, що ганьблять ЗСУ», «сміттям, яке вигребуть з країни неминуче».

пост Фаріонпост Фаріон

І навіть сьогодні вона продовжила ображати українських захисників, називаючи їх дегенератами:

Пост ФаріонПост Фаріон

Реакція омбусмена

Омбусмен Дмитро Лубинець написав, що в медіа активно поширюється відеоматеріал, яким транслюються негативні висловлювання та звинувачення щодо військовослужбовців ЗСУ, які спілкуються мовами нацменшин. У зв’язку з цим він нагадав, що Збройні Сили України служать і захищають Україну чоловіки та жінки з різних груп суспільства, різних національних спільнот, різного віросповідання та переконань, різного місця проживання тощо.

— Нагадую, що небажана для особи чи групи осіб поведінка, метою чи наслідком якої є приниження їх людської гідності за певними ознаками чи створення щодо такої особи чи групи осіб напруженої, ворожої, образливої чи зневажливої атмосфери – це утиск, форма дискримінації, яка заборонена чинним законодавством України, – каже Лубинець.

За його словами, він звернувся до поліції, СБУ, Нацради з питань телебачення та радіомовлення з питання перевірки зазначеної інформації та вжиття відповідних заходів реагування.

Нагадаємо, що в Україні за дискримінацію карають штрафом до 8500 гривень або позбавленням волі на строк до 5 років.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя