Отримайте відповідь: чи законні паркувальні місця у дворах

Отримай відповідь: чи законні місця для паркування у дворах.

Отримай відповідь: чи законні місця для паркування у дворах. Ілюстративне фото: tengrinews.kz

Напевно, багато хто з вас хоч раз замислювався про те, що в багатьох дворах все частіше з’являються ланцюги на місцях для паркування біля будинків. RADA.zp.ua вирішив розібратися, наскільки це законно і що робити, якщо на подвір’ї такі з’явилися.

Багато мешканців будинків, у яких є автомобіль, але немає гаража, виходять із ситуації просто: вони бетонують або засипають щебенем частину прибудинкової території, ставлять там стовпчики або вішають мотузки, обгороджуючи свої місця для паркування. Ось тільки законно це далеко не завжди.

У дворах все частіше ставлять замки або ланцюги, У дворах все частіше ставлять замки або ланцюги,

Забороняти або дозволяти використовувати певну частину території двору (вулиці, тротуару), яка є земельною ділянкою, може лише особа, яка має право власності або користується ним. Однак обгородити паркування можна лише в одному випадку – якщо воно буде узгоджено з усіма власниками, адже територія біля будинку – загальна. Тому, перш ніж якимось чином перешкоджати користуватися частиною території двору, ваш сусід повинен був отримати місце для паркування, як земельну ділянку або у власність, або в оренду.

Що робити, якщо біля будинку з’являються огороджені місця для паркування?

Якщо мешканці не згодні з вашими ланцюжковими умовами, то для усунення цієї перешкоди вони можуть звернутися до уповноважених органів, які здійснять демонтаж стовпчиків розбрату.

Можна також написати заяву про наявність ознак самовільного захоплення земельної ділянки до правоохоронних органів. За самовільне зайняття земельної ділянки передбачається адмінвідповідальність відповідно до статті 53-1 КпАП (штраф від 11 350 )   до 56 750   гривень, а для посадових осіб – від 22 700   до 113 500   гривень) або навіть кримінальна за частиною 1 статті 197-1 КК України, якщо користувачеві чи власнику ділянки завдано значної шкоди – у 100 і більше разів перевищує НМДГ (штраф від 3400 до 5100 гривень або арешт до 6 місяців).

Варто розуміти, що якщо автовласники власним коштом обладнали майданчик під паркування, засипали його щебенем, поклали асфальт, встановили паркан, облагородили територію, то це не робить їх власниками ділянки . Однак головне не намагатися самостійно демонтувати ланцюги чи замки. Адже пошкодження конструкцій, шлях навіть незаконних, розцінюється як навмисне псування чужого майна.

Краще зверніться зі скаргою до компанії, що управляє, або ОСББ, якщо там ніяк не відреагують, то мешканці багатоквартирних будинків можуть звернутися до суду для відстоювання своїх прав. Особисті місця для паркування можуть бути встановлені за законом. Зверніться до власника стоянки, попросіть документацію та запропонуйте упорядкувати територію для ваших машин разом.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя