Не міг говорити, їсти й ходити: захисник з Гуляйполя отримав тяжке поранення рятуючи побратимів | Новини Запоріжжя

Роман Портнів з Гуляйполя отримав важке поранення коли рятував четвертого пораненого побратима. Ворожий снаряд влучив воїну прямо в голову. Поранений захисник був два місяці в комі.

Про це повідомляють у Львівській міській раді.

Роман та Катерина Портнів родом з прифронтового Гуляйполя, яке наразі щодня обстрілюють російські окупаційні війська. Після початку повномасштабного вторгнення 33-річна Катерина разом з маленьким сином евакуювались на Волинь. А Роман лишився в рідному місті й став до лав Сил територіальної оборони. Згодом долучився до 53-ої окремої механізованої бригади імені князя Володимира Мономаха і в її складі боронив країну на Донецькому напрямку.

Поранення захисник отримав у лютому 2023 року поблизу Авдіївки. Роман не пам’ятає події того дня, що тоді сталось знає зі слів побратимів. Під час запеклих боїв гуляйпілець з-під невпинного вогню противника витягти трьох бійців. Під час порятунку четвертого ворожий снаряд влучив Роману прямо в голову та розтрощив череп.

Спершу важко пораненого захисника рятують лікарі в Краматорську: забирають кісткові уламки, закривають дефект м’яких тканин та стабілізують стан, аби в боротьбу за життя воїна могли вступити вже лікарі Дніпра.

Про важкий стан чоловіка Катерина дізналась на четвертий день. Жінка згадує, що чоловік довго не виходив на зв’язок, а потім вона у соціальній мережі побачила допис волонтера про важко пораненого захисника, особу якого не вдається ідентифікувати. На фото був Роман. Того ж дня Катерина поїхала до чоловіка.

«Я просто вмирала. В мене окрім нього немає нікого, лише 5-річний синочок Тарас. Батьків моїх ми поховали. Рома – моє життя, моя підтримка і опора. Я боялася втратити його», — ділиться своїми страхами дружина захисника.

Наступні два місяці Роман був в комі. Попри вкрай важкий стан, лікарям вдалося вирвати пораненого з рук смерті й чоловік прийшов до тями. Однак життєво важливі функції його організму були порушені: він все розуміє, впізнає дружину, але не може розмовляти, їсти та ходити. Щоб повернути захисника до повноцінного життя, його направили до львівського центру «Незламні».

Близько п’яти місяців нейрохірурги та спеціалісти центру реабілітації наполегливо працюють з Романом. Поранений захисник вже говорить, тримає ложку, може самостійно їсти та вчиться ходити. Свої перші кроки після поранення він уже зробив.

Щодня поруч із чоловіком Катерина. Вони багато говорять та будують плани на майбутнє: купити дім подалі від лінії зіткнення, віддати сина до школи.

Попереду у Романа нейрохірургічна операція. Лікарі мають закрити кістковий дефект на голові пацієнта титановою пластиною. Потім реабілітація продовжиться.

«Окупанти постійно ховаються у посадках, але ми їх дістанемо»: українські бійці показали, як воюють на Запорізькому напрямку.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя