Мешканці Запорізької області починають отримувати житлові сертифікати за знищене майно | Новини Запоріжжя

З 15 серпня почали працювати комісії, які розглядають заявки на компенсацію за знищене майна у Запорізькій області. З 48 поданих заявок вже погоджено вісім, на загальну суму понад дев’ять мільйонів гривень. Сформовано шість житлових сертифікатів на 8 мільйонів гривень. Ці документи дозволяють людям, що втратили житло внаслідок російської агресії, придбати квартири або приватні будинки.

Про це повідомив Віталій Литвиненко, директор Департаменту житлово-комунального господарства та капітального будівництва обласної державної адміністрації.

Оцінка знищених квартир проводиться по окремій формулі. Вона враховує середню вартість житла на вторинному ринку по Україні та декілька коефіцієнтів, в тому числі рік забудови та кількості кімнат. Але в результаті розрахунків всіх коефіцієнтів вартість квадратного метра не повинна бути нижчою, ніж вартість спорудження одного квадратного метра у регіоні. Таким чином, мінімальна сума при компенсації за 1 квадратний метр в Запорізькій області становить 20,5 тисяч гривень.

«Але, є умова — людина, що отримує компенсацію, письмово відмовляється від репарацій від країни-агресора РФ на користь держави. Після виплат в державному реєстрі нерухомого майна скасовується право власності на знищене житло», — каже Віталій Литвиненко.

Він також додав, що для отримання компенсації за пошкоджене чи знищене житло, об’єкт обов’язково повинен бути в цьому реєстрі. Якщо така інформація відсутня і немає документів, які підтверджують право власності, зокрема договір купівлі-продажі, то людина не має права на цю компенсацію.

Ворог завдав ракетні удари по Запорізькій області.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя