Карта бойових дій в Україні 8 жовтня

Мапа бойових дій в Україні 8 жовтня.

Мапа бойових дій в Україні 8 жовтня. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 8 жовтня, в Україні розпочалася 592-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили продовжують контрнаступальні дії та поступово просуваються вперед.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 8 жовтня.

Кремль уже використовує і, ймовірно, продовжить використовувати атаки Хамасу в Ізраїлі для просування кількох інформаційних операцій, спрямованих на зменшення підтримки та уваги США та Заходу до України. Кремль активізував кілька інформаційних операцій після атак ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня, насамперед звинувачуючи Захід у зневажанні конфліктів на Близькому Сході на користь підтримки України та заявляючи, що міжнародне співтовариство перестане звертати увагу на Україну, зображуючи увагу до Близького Сходу, або, альтернативно, Україні – як порівняння з нульовою сумою.

Заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв заявив, що Сполученим Штатам та їхнім союзникам слід було б «займатися» роботою над «палестинсько-ізраїльським врегулюванням», а не «втручатися» у справи Росії та надавати Україні військову допомогу. Міністерство закордонних справ Росії (МЗС) звинуватило Захід у блокуванні зусиль необхідного «квартету» Росії, США, Європейського Союзу та ООН, що призвело до ескалації насильства, опосередковано поклавши провину за нинішню ситуацію на Захід. Видатний російський пропагандист Сергій Мардан прямо заявив, що Росія виграє від ескалації, оскільки світ «на якийсь час відволікається від України і знову займеться гасінням вічного вогню на Близькому Сході». Західна аудиторія намагається вбити клин у військову підтримку України, прагне деморалізувати українське суспільство, заявляючи, що Україна втратить міжнародну підтримку, і має намір переконати внутрішню російську аудиторію в тому, що міжнародне співтовариство ігноруватиме військові зусилля України.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська 7 жовтня продовжили наступальні дії на лінії Куп’янськ-Сватово-Кременна і, як повідомляється, просунулися вперед. Російський блогер розвинув твердження про те, що 6 жовтня російські війська просунулися на 1 км у районі Ягідного (22 км на південний схід від Куп’янська). Російський агрегатор новин заявив, що російські війська також просунулися в районі Сіньківки (8 км на північний схід від Куп’янська), Іванівки (20 км на південний схід від Куп’янська) та Котлярівки (22 км на південний схід від Куп’янська).

Російські добровольчі батальйони «Штормова Осетія» та «Аланія» заявили, що російські війська просунулися на Куп’янському напрямку до 500 метрів. 7 жовтня український Генштаб повідомив, що російські війська провели безуспішні атаки в районі Сіньківки та Іванівки у Харківській області та Макіївки у Луганській області (60 км на південний захід від Куп’янська та приблизно за 22 км на північний захід від Кремінної). Російський блогер заявив, що російські війська провели «масований» наступ на Куп’янському та Лиманському напрямках. Російські блогери стверджували, що російські війська вели наступальні операції під Сіньківкою та Макіївкою. Російський блогер заявив 6 жовтня, що російські війська продовжують завдавати ударів переправ через річку Оскіль на Куп’янському напрямку.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

7 жовтня українські війська продовжили наступальні дії на Бахмутському напрямку і, як повідомляється, просунулися на схід від Андріївки (8 км на південний захід від Бахмута). У Генштабі України повідомили, що українські війська досягли часткового успіху на схід від Андріївки, а офіційний представник Східної групи військ капітан Ілля Євлаш заявив, що минулої доби українським силам вдалося просунутися в різних напрямках у районі Бахмута на 100-300 метрів. Російські блогери заявили, що українські сили продовжують безуспішні спроби прорвати російську оборону в районі залізничної лінії на схід від Андріївки та Кліщіївки (6 км на південний захід від Бахмута).
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

7 жовтня російські війська продовжили наступальні операції на лінії Авдіївка-Донецьк і, як повідомляється, просунулися у Мар’їнці (на південно-західній околиці Донецька). Пов’язаний із Кремлем блогер заявив, що російські війська атакували райони Новомихайлівки (10 км на південний захід від Донецька) та Мар’їнки і трохи просунулися у Мар’їнці після тривалого періоду позиційних боїв. Блогер також стверджував, що російські війська безуспішно атакували південні підступи до Авдіївки та провели розвідку боєм у районі Дружби (ймовірно, мається на увазі населений пункт за 10 км на північний захід від Горлівки, що знаходиться на північний схід від району Донецька), щоб відкрити новий район бойових дій Російський агрегатор новин заявив, що російські війська відновили наступальні операції в районі Красногорівки (5 км на захід від Донецька) і що на західній околиці Мар’їнки тривають бойові дії. Український генеральний штаб повідомив, що українські війська відбили напад російських військ у районі Авдіївки, Первомайського (7 км на північний захід від Донецька), Мар’їнки, Красногорівки та Новомихайлівки.
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські джерела стверджують, що українські сили 7 жовтня провели наземні атаки на заході Донецької області та в районі кордону Донецько-Запорізької області, але не просунулися вперед. Один російський блогер заявив, що український піхотний взвод і дві БМП спробували атакувати на північ від Микильського (3 км на південний схід від Вугледару і приблизно за 30 км на південний схід від Великої Новосілки). У Міноборони Росії заявили, що підрозділи Східного угруповання військ Росії відбили три українські атаки в районі Приютного (15 км на південний захід від Великої Новосілки). Російські блогери обговорювали передбачувані українські напади і бойові дії, що продовжуються, в районі Урожайні (10 км на південь від Великої Новосілки), на захід від Старомайорського (10 км на південь від Великої Новосілки) і на захід від Новодонецького (13 км на південний схід від Великої Новосілки).
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські сили 7 жовтня продовжили наступальні операції на заході Запорізької області та, як повідомляється, просунулися вперед. Українські військові джерела повідомили, що українські сили частково досягли успіху на північ від Копані (5 км на північний захід від Роботино) та на північ від Новопрокопівки (2 км на південь від Роботино). Російські блогери стверджують, що бойові дії на лінії Роботино-Вербове посилилися після того, як українські сили відновили атаки на північний захід від Вербового. Деякі російські блогери повідомили, що українські сили також провели обмежені атаки на північ від Новопрокопівки, і загалом оцінили ситуацію на південь від Оріхова як складну та напружену.

7 жовтня російські війська провели обмежені контратаки на заході Запорізької області, але не досягли якихось підтверджених успіхів. У Генштабі України повідомили, що українські сили стримують російські атаки на північний схід від Новопрокопівки. Російські джерела стверджують, що російські війська провели кілька контратак у районі Вербового та на захід від Роботино.
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські блогери продовжують висловлювати стурбованість щодо можливої української операції у Херсонській області. Декілька російських джерел заявили, що українські сили перекидають підрозділи морської піхоти на фронт у Херсонській області для підготовки до встановлення позицій у дельті річки Дніпро.
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя