У Запорізькій області ворог створив інформаторську мережу для передачі даних про розташування ЗСУ: що відомо про зрадників | Новини Запоріжжя

Прихильник «російського миру» з Донецької області приїхав до тимчасово окупованого Бердянська. Перебуваючи у курортному місті, 41-річний зловмисник створив інформаторську мережу з місцевих мешканців й передавав дані ворогові про місцезнаходження підрозділів Збройних Сил України на території Донецької області.

Про це повідомляють у Запорізькій обласній військовій адміністрації.

Знаходячись в окупованому Бердянську, зловмисник створив мережу майже з 10 інформаторів — місцевих прихильників «російського миру». Вони збирали дані про сили та засоби ЗСУ, які залучалися до виконання бойових завдань на Донецькому та Запорізькому напрямках.

За завданням кураторів, зловмисники намагалися виявити місцезнаходження складів із боєприпасами, систем протиповітряної оборони, можливі бойові позиції артилерії та реактивних систем залпового вогню, які задіяні у контрнаступі.

Зібрані інформаторами дані 41-річний резидент через «Telegram» пересилав ФСБ.

У липні 2022 року співробітники СБУ затримали одного з учасників агентурної мережі під час спроби так званої «евакуації» з Донецької області до Бердянська. У інформатора виявили носій інформації з базами даних про розміщення особового складу, позицій, техніки Сил оборони України в Донецькій області, які задіяні на Запорізькому напрямку. Загальний обсяг інформації становить приблизно 300 Гб.

За даними слідства, резидентом ФСБ — син донецького кримінального авторитету «Лівера», ватажка організованого злочинного угруповання «Октябрьские», який представляє «інтереси» батька на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Донецької областей.

У поле зору російської спецслужби він потрапив ще у 2014 році, оскільки входив у близьке оточення ватажків терористичної організації «ДНР». Після 24 лютого 2022 року він, за завданням своїх кураторів, переїхав до Бердянська для виконання поставлених росіянами завдань.

Фігурант справи також координує пошук інформації про колишніх співробітників правоохоронних органів, учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил та передає дані ФСБ.

Зловмисник збирає установчі дані «підозрілих» для окупантів мешканців Бердянська, ініціативно надає інформацію про проукраїнські налаштованих громадян, особливо його цікавлять учасники українського підпілля «Жовті стрічки».

Куратори з ФСБ «щиро» віддячили резиденту — допомогли захопити низку комерційних структур в окупованому Бердянську, зокрема мережі супермаркетів «АТБ», «Сільпо», аптеки «АНЦ» та оптовий склад алкогольної продукції.

Як повідомили у Національній поліції Запорізької області, 31 липня правоохоронці заочно повідомили 41-річного зловмисника про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 114-2 «Несанкціоноване поширення інформації про спрямування, переміщення зброї, озброєння та бойові припаси в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України або інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах військового чи надзвичайного стану» Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає від 5 до 8 років позбавлення волі.

Здавала російським спецслужбам українських військових та проукраїнськи налаштованих колег: у Запоріжжі судитимуть суддю-колаборантку.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя