Карта бойових дій в Україні 21 січня

Мапа бойових дій в Україні 21 січня.

Мапа бойових дій в Україні 21 січня. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 21 січня, в Україні розпочався 697-й день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили намагаються прорвати оборону окупантів, але ті також наступають, щоби забрати більше територій.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 21 січня.

Президент Росії Володимир Путін помилково заявив, що Росія підтримує «беззастережну рівність» та «суверенітет» усіх держав у листі від 20 січня на Саміті Руху неприєднання, що суперечить офіційній позиції Росії щодо її війни в Україні та її ширших імперських амбіцій. Путін заявив, що Росія відкидає «неоколоніалістські амбіції, подвійні стандарти, а також силовий тиск, диктатуру та шантаж як засоби досягнення зовнішньополітичних та зовнішньоекономічних цілей». Кремль відкидає українську державність, включаючи Україну в ідейно-географічну концепцію Російського світу, яка включає всіх російськомовних і «носіїв російської історії та культури» як «співвітчизників» і включає всі колишні території Київської Русі, Московського князівства, Російської Імперії, Радянського. Союзу та сучасної Російської Федерації». Росія використовує ідею «Російського світу» для виправдання російської імперіалістичної експансії та підпорядкування незалежних, суверенних держав у псевдокультурному та історичному контексті. Російські офіційні особи регулярно виправдовували повномасштабне вторгнення в Україну, заявляючи, що Росія прагне захистити своїх співвітчизників за кордоном, знову відкидаючи суверенітет України.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно, 20 січня, просунулися вздовж лінії Куп’янськ-Сватово-Кременна. Геолоковані знімки, опубліковані 20 січня, показують, що російські війська захопили Крохмальне (20 км на північний захід від Сватового), а російські блогери раніше стверджували, що українські війська відійшли з позицій біля цього населеного пункту. Геолоковані кадри, опубліковані 20 січня, показують, що російські війська трохи просунулися на схід від Іванівки (20 км на південний схід від Куп’янська). Додаткові геолоковані кадри, опубліковані 18 січня, показують, що російські війська трохи просунулися на схід від Золотарівки (17 км на південь від Кремінної). Російські та українські джерела повідомили, що позиційні бої продовжуються на північний схід від Куп’янська в районі Сіньківки та Петропавлівки; на південний схід від Куп’янська в районі Табаївки; на північний захід від Сватового біля Берестова; на захід від Кремінної в районі Терного та Ямполівки; на південний захід від Кремінної в районі Григорівки та Серебрянського лісництва; та південніше Кремінної в районі Білогорівки та Верхнокам’янського. Повідомляється, що на Куп’янському напрямі наступають підрозділи 1-ї гвардійської танкової армії РФ (Західний військовий округ [ЗВО]), а на Лиманському напрямку — підрозділи 20-ї загальновійськової армії (ЗВО).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно просунулися на південний захід від Бахмута. На кадрах з геоприв’язкою, опублікованих 20 січня, видно, що російські війська нещодавно просунулися в невеликій лісосмузі на північний захід від Кліщіївки (на південний захід від Бахмута). Українські та російські джерела повідомили про бої на північний захід від Бахмута в районі Богданівки; на захід від Бахмута біля Іванівська; та на південний захід від Бахмута в районі Кліщіївки та Андріївки. Російський блогер заявив, що російські війська захопили решту Богданівки, але пізніше відкликав це твердження і заявив, що українські сили все ще зберігають контроль над частиною населеного пункту. ISW поки що не виявила візуальних свідчень цих успіхів Росії у Богданівці. Повідомляється, що в районі Бахмута продовжують діяти підрозділи російської 98-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії (ВДВ), добровольчої бригади «Північ-В» та 58-ї бригади спецназу (1-й армійський корпус так званої Донецької Народної Республіки [ДНР]).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Повідомляється, що 20 січня російські війська просунулися на південну околицю Авдіївки. Декілька російських блогерів заявили, що російські війська захопили український укріпрайон біля ресторану «Царське полювання» (500 метрів на південь від Авдіївки), прорвалися на вулиці Чернишевського та Спортивної та просуваються на північ у бік Авдіївки по вулиці Соборній. Блогери також стверджують, що російські війська захопили дачну ділянку Скотуватий на південній околиці Авдіївки. ISW поки не виявила візуальних свідчень ймовірних російських успіхів на півдні Авдіївки. Російські та українські джерела повідомили, що позиційні бої тривали на північний захід від Авдіївки в районі Степового, Новобахмутівки та Новокалинового; на захід від Авдіївки в районі Північного та Тоненкого; та на південний захід від Авдіївки в районі Водяного, Першотравневого та Невельського. Повідомляється, що на Авдіївському напрямі діють підрозділи міжнародної добровольчої бригади «Плята» т.зв. ДНР та формування «Дика дивізія».

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

20 січня позиційні бої тривали на захід і на південний захід від Донецька, проте підтверджених змін лінії фронту в цьому районі не відбулося. Російські та українські джерела повідомили про бої на захід від Донецька в районі Георгіївки та Мар’їнки та на південний захід від Донецька в районі Новомихайлівки. Деякі російські джерела стверджують, що російські сили зосереджені на перехопленні дороги О0532 Мар’їнка-Вугледар.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська трохи просунулися у прикордонному районі Донецької-Запорізької областей. На кадрах із геоприв’язкою, опублікованих 20 січня, показано обмежені успіхи Росії на південний схід від Урожайного (10 км на південь від Великої Новосілки). Російські та українські джерела повідомили, що позиційні бої відбувалися на південь від Золотої Ниви (південніше на схід від Великої Новосілки) і на південь від Великої Новосілки в районі Урожайного та Старомайорського.
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

20 січня російські та українські війська продовжили позиційні бої на заході Запорізької області. Російські та українські джерела повідомили, що позиційні бої тривали в районі Роботино та на схід від Роботино в районі Вербового.
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя