Карта бойових дій в Україні 27 серпня

Мапа бойових дій в Україні 27 серпня.

Мапа бойових дій в Україні 27 серпня. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 27 серпня, в Україні розпочалася 550-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили продовжують контрнаступальні дії та поступово просуваються вперед.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 26 серпня.

Українські сили досягли подальших тактично значущих успіхів у західній частині Запорізької області, і кілька українських та російських джерел повідомили, що українські сили просуваються через те, що, на думку українських та американських джерел, може бути найскладнішою лінією підготовлених російських оборонних позицій. На кадрах з геолокацією, опублікованих 25 серпня, видно, що українські війська просунулися на 1,5 км на південний схід від Новопрокопівки (13 км на південь від Оріхова). Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі заявив 25 серпня, що українські сили зараз атакують через основний комплекс російських оборонних укріплень уздовж напрямку українського наступу. 26 серпня агентство Reuters повідомило, що український командир, який воює на півдні України, заявив, що українські сили вважають, що вони прорвали найскладнішу лінію російської оборони в цьому районі і тепер зможуть просуватися швидше. Повідомляється, що український командувач заявив, що українські сили увійшли до районів, де вони зіткнулися лише з російськими «групами тилового забезпечення», і що він очікує, що подальший український прорив у цих районах буде легшим. Російський блогер заявив 25 серпня, що українські сили атакували в напрямку тилових оборонних ліній біля Вербового (18 км на південний захід від Оріхова), що дозволяє припустити, що українські сили можуть знаходитися поблизу тактичних тилів у межах серії російських оборонних позицій.
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські сили тепер з’являються в межах досяжності наступної серії підготовлених російських оборонних позицій, які можуть бути слабшими, ніж попередні комплекси російської оборони, але все ж таки є серйозною проблемою. Ряд оборонних позицій, через які нині просуваються українські війська, складаються із щільних шарів мінних полів та укріплень, для утримання яких російські сили направили значні сили, техніку. Ряд російських оборонних позицій, які зараз перебувають перед українськими військами, ймовірно, складаються з відносно безперервнішого комплексу протитанкових ровів; протитанкові перешкоди «зуби дракона»; і додаткові мінні поля (за цими перешкодами російські бойові позиції), що дуже схоже на першу російську лінію оборони. Однак розмір мінних полів у районі цієї серії підготовлених оборонних позицій не зрозумілий, хоча вони можуть бути заміновані меншою мірою, щоб дати російським військам, які діють на північ від цих позицій, можливість відступити. Крім того, ISW нещодавно підрахувала, що ця серія підготовлених оборонних позицій може бути захищена менш сильно ніж позиції, які українські війська вже прорвали на півночі, хоча це залишається неясним.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

26 серпня російські війська продовжили наступальні дії на рубежі Куп’янськ, Сватове, Кремінна, але не досягли якихось підтверджених успіхів. У Генштабі України повідомили, що російські війська провели безуспішні наступальні операції в районі Новоєгорівки (16 км на південний захід від Сватового) та Білогорівки (12 км на південь від Кремінної). Прес-секретар Західного угруповання військ Росії Ярослав Якимкін заявив, що російські війська захопили три невстановлені опорні пункти на Куп’янському напрямку. Офіційний представник Східної групи військ України Ілля Євлаш заявив 25 серпня, що російські війська змістили тактичний акцент із куп’янського спрямування на район Новоєгорівки. Російський блогер заявив, що російські війська просунулися в районі Сіньківки (9 км на північний схід від Куп’янська) та у напрямку Петропавлівки (6 км на схід від Куп’янська), хоча ISW не виявила візуального підтвердження цих тверджень.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

26 серпня російські війська провели наступальні операції в районі Бахмута і, як повідомляється, просунулися вперед. У Генштабі України повідомили, що російські війська провели безуспішні наступальні операції в районі Оріхово-Василівки (11 км на північний захід від Бахмута), Івановського (6 км на захід від Бахмута) та Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута). Російські джерела стверджували, що російські війська захопили позиції біля Кліщіївки, хоча ISW не спостерігала візуального підтвердження цих тверджень. Російський блогер заявив, що підрозділи російської 4-ї мотострілецької бригади (2-й армійський корпус так званої Луганської Народної Республіки) захопили позиції на північ від Кліщіївки.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська провели наступальні операції на лінії Авдіївка-Донецьк і, як повідомляється, просунулися 26 серпня. Український генеральний штаб повідомив, що російські війська провели безуспішні наступальні операції в районі Первомайського (11 км на південний захід від Авдіївки), Степового (8 км на північний захід від Авдіївки) та Мар’їнки (на західній околиці Донецька). Російський блогер заявив, що російські війська захопили територію на південь від Новомихайлівки (10 км на південний захід від Донецька). Інший російський блогер заявив, що російські сили провели безуспішні атаки на південно-західній околиці Авдіївки, у Мар’їнці, а також на північний схід та південний схід від Новомихайлівки.

У Міноборони Росії заявили, що 26 серпня українські війська безуспішно атакували район Красногорівки (або безпосередньо на захід від Донецька, або за 8 км на північний захід від Авдіївки).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

У Генштабі України повідомили, що російські війська 26 серпня провели невдалі наступальні дії в районі Вугледару на заході Донецької області.

Повідомляється, що українські сили провели наступальні операції у районі кордону Донецько-Запорізької областей, але не просунулися 26 серпня. Російські джерела, зокрема в Міністерстві оборони Росії (МО), заявили, що російські сили відбили атаки української армії в районі Старомайорського (9 км на південь від Великої Новосілки). Російські блогери стверджують, що українські сили також провели безуспішні атаки на південь від Урожайного (9 км на південь від Великої Новосілки) та в районі Приютного (16 км на південний захід від Великої Новосілки), Старомлинівки (14 км на південь від Великої Новосілки). Російський батальйон «Схід» висловив стурбованість тим, що українські сили атакують його зону відповідальності після завершення атак на південь від Урожайного, припускаючи, що елементи батальйону «Схід» більше не діють у районі безпосереднього Урожайного.
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Станом на 26 серпня українські війська наблизилися до наступної серії російських оборонних позицій на заході Запорізької області. На геолокованих кадрах, опублікованих 26 серпня, видно, що українські війська просунулися далі на захід від Вербового (18 км на південь від Оріхова). Російські блогери також заявили 26 серпня, що українські війська просунулися на північний захід від Вербового. Російські блогери стверджували, що російські сили відбили атаки української армії в Роботіно (10 км на південь від Оріхова), а деякі стверджували, що російським силам вдалося відбити деякі невказані позиції у населеному пункті. Однак інші російські та українські джерела вказали, що російські сили контролюють лише частину Роботино.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя