Карта бойових дій в Україні 20 серпня

Мапа бойових дій в Україні 20 серпня.

Мапа бойових дій в Україні 20 серпня. Фото: pixabay.com

Сьогодні, 20 серпня, в Україні розпочалася 543-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили продовжують контрнаступальні дії та поступово просуваються вперед.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 20 серпня.

Вдень 19 серпня російські сили завдали ракетного удару по центру Чернігова після серії ударів безпілотників «Шахед» за ніч. Російські війська завдали удару по Театру імені Тараса Шевченка в Чернігові, внаслідок чого семеро людей загинули і 117 отримали поранення. Голова Чернігівської обласної адміністрації В’ячеслав Чаус повідомив, що російські сили «ймовірно» запустили «балістичну ракету» по театру, а російські джерела стверджували, що російські сили використовували балістичну ракету «Іскандер-М» під час удару. Повідомляється, що у театрі проходила виставка дронів, яка раніше проходила в інших містах України. Організатор заходу Марія Берлінська заявила, що організатори повідомляли місце проведення заходу лише тим особам, які зареєструвалися та пройшли перевірку перед відвідуванням заходу. Повідомляється, що захід закінчився незабаром після попередження про повітряний наліт, і організатори порадили людям сховатися в укритті. Заступник міністра оборони Ганна Маляр заявила, що російські сили націлені на публічні заходи, щоб емоційно вплинути на українців, і зазначила, що російські сили раніше завдавали ударів по публічних заходах навіть без попереднього публічного оголошення про такі заходи. Багато російських воїнкорів спочатку стверджували, що російські сили завдали удару по будівлі Служби безпеки України (СБУ), перш ніж більшість вказала, що російські сили завдали удару по виставці безпілотників.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

19 серпня російські війська продовжували наступальні операції в районі Куп’янська, але жодних підтверджених поступів не робили. Офіційний представник Генштабу України та Східної групи військ України полковник Сергій Череватий заявив, що російські війська вели безуспішні наступальні операції в районі н. п. Сиківка (8 км на північний схід від Куп’янська) та Іванівка (20 км на південний схід від Куп’янська). Російські джерела стверджували, що російські сили продовжували витісняти українські сили із Сіньківки. Міністерство оборони Великобританії (МО) заявило, що російські війська продовжували розвідку атакою в районі Куп’янська, але не досягли якихось значних успіхів. Представник Західного угруповання військ РФ Ярослав Якимкін заявив, що частини 6-ї загальновійськової армії ЗС РФ (Західний військовий округ) продовжували наступальні дії у напрямку н. п. Вільшана (15 км на північний схід від Куп’янська).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські сили провели обмежені наземні атаки в районі Бахмута 19 серпня, але не зробили ані підтверджених, ані заявлених поступів. Міноборони Росії та інші російські джерела стверджували, що російські війська відбивали атаки українських військ у районі Веселого (20 км на північний схід від Бахмута), Берхівки (6 км на північний захід від Бахмута) та вздовж лінії Кліщіївка – Андріївка – Курдюмівка (7 -13 км на південний захід від Бахмута). Російський воєнкор стверджував, що українські сили провели бронетанкову атаку біля Кліщіївки та бойові дії продовжуються. Інший російський воєнкор заявив, що підрозділи добровольчих формувань бригади «Олександр Невський» та диверсійно-розвідувальної бригади «Вовки» нещодавно відбили кілька українських атак на захід від Соледару (11 км на північний схід від Бахмута).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські сили вели наступальні операції на лінії Авдіївка-Донецьк станом на 19 серпня і останнім часом досягли обмеженого поступу. На кадрах з геолокацією, опублікованих 16 серпня, видно, що українські сили нещодавно здійснили обмежений поступ на схід від Невельського (безпосередньо на захід від Донецька). Міноборони Росії заявило, що російські війська відбили атаки українських військ у районі Красногорівки та Невельського (14 км на південний захід від Авдіївки).

Російські війська 19 серпня вели наступальні дії на лінії Авдіївка-Донецьк і не просунулися вперед. Генштаб України повідомив, що російські війська проводили безуспішні наступальні операції в районі н.п. Новокалинове (11 км на північний схід від Авдіївки), Авдіївки, Красногорівки та Мар’їнки (на південно-західній околиці Донецька).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські сили вели наступальні операції в районі західного кордону Донецька та східної частини Запоріжжя, але 19 серпня заявлених чи підтверджених поступів не було. Український Генштаб повідомив, що російські сили безуспішно намагалися відновити втрачені позиції в районі с. Урожайне (9 км на південь від Великої Новосілки). Російський військор стверджував, що російські війська безуспішно намагалися відновити втрачені позиції у районі Урожайного та безуспішно контратакували у районі Приютне (16 км на південний захід від Великої Новосілки). Інший російський військор стверджував, що російські війська контратакували поблизу Старомайорського (9 км на південь від Великої Новосілки) та Урожайного. Російське джерело стверджувало, що частини 247-го гвардійського десантно-штурмового полку (ВДВ) (7-а дивізія ВДВ) діють поблизу Старомайорського та Урожайного. ISW раніше зазначав, що 247-й полк ВДВ, як повідомляється, перемістився з району Оріхова до району Старомайорського наприкінці липня і що частини 7-ї дивізії ПДВ наразі розосереджені як мінімум на двох, можливо, трьох ділянках фронту, що підтверджує оцінку ISW про те, що російським військам не вистачає оперативних резервів, і вони проводять бічні передислокації через фронт.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські сили провели наступальні операції у західній частині Запорізької області та, як повідомляється, просунулися 19 серпня. На опублікованих 19 серпня кадрах із геолокацією видно, що українські сили просунулися на північ від н. п. Роботине (10 км на південь від Оріхова). Українські сили могли діяти у цьому районі до 19 серпня, але російські джерела стверджували, що цей район перебував під контролем Росії. Російські джерела, зокрема Міноборони Росії, стверджували, що українські сили безуспішно атакували поблизу зв. п. Роботине та с. Вербово (18 км на південний схід від Оріхова). Декілька російських джерел стверджували, що 18 та 19 серпня українські війська атакували північну та північно-східну околиці Роботино.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Головне управління військової розвідки України (ГУР) та мер Мелітополя Іван Федоров повідомили, що 18 серпня під час зустрічі у кабінеті начальника окупаційної міліції «Енергодар» стався вибух. ГУР повідомило, що внаслідок вибуху постраждали начальник Енергодарського управління окупаційної міліції полковник Павло Чесанов та інші співробітники окупаційної міліції і що російська влада планувала евакуювати поранених до Росії на військовому гелікоптері.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя