У Чехії можуть змінити умови тимчасового захисту українців

У Чехії можуть змінити умови тимчасового захисту українців -

У Чехії можуть змінити умови тимчасового захисту українців — фото: dmsu.gov.ua

Біженцям з України, яким чеський суд присудив депортацію, з наступного року не дадуть можливості користуватися механізмом тимчасового захисту у Чехії. Нові правила стосуватимуться безплатного житла та навчання українських дітей у чеських школах.

З початком російської військової агресії багато українців переїхали до різних європейських країн, де їм надали фінансову та соціальну підтримку. Але згодом країни можуть почати змінювати правила для біженців.

У Чехії планують змінити умови тимчасового захисту українців. Нові правила стосуватимуться безплатного житла та навчання українських дітей у чеських школах. Про це заявив чеський міністр внутрішніх справ Віт Ракушан, — пише «Proukrainu».

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Зазначається, що згідно із поправками до законодавства, українці зможуть продовжити тимчасовий захист до кінця березня 2025 року.

Але умови прихистку зміняться. Зокрема, надання екстреного житла українським біженцям у 2024 році будуть іншими. В уряді розглядають скорочення терміну безплатного розміщення біженців зі 150 днів до 120 чи до 90 днів.

Передбачається, що оновлений пакет законів Lex Ukrajina стосуватиметься й умов освіти українських дітей. Буде скасована окрема дата зарахування дітей біженців до дитячого садка чи загальноосвітньої школи. Також для них не створюватимуть спеціальні класи. Школи зможуть підлаштовувати навчання лише для українських дітей, учнів та студентів із тимчасовим захистом тривалістю менше, ніж рік.

Серед запропонованих змін також відсутність тимчасового захисту для біженців з України, яким суд присудив депортацію. Зазначається, що таку поправку схвалив парламентський комітет у справах безпеки. Наразі виконання вироку про депортацію відкладається до закінчення тимчасового захисту засудженого.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя