Депутат Мелітопольської райради від «ОПЗЖ» отримав 15 років тюрми за держзраду: співпрацює з окупантами та зайняв фейкову посаду | Новини Запоріжжя

За матеріалами Служби безпеки України засуджено одного з очільників окупаційної адміністрації РФ у тимчасово захопленій частині Запорізької області Андрія Сігуту. Раніше він був депутатом Мелітопольської райради від «ОПЗЖ». Суд призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі на 15 років з конфіскацією майна.

Про це повідомляє Запорізька ОВА з посиланням на СБУ.

Посадовець добровільно почав співпрацювати з російськими загарбниками та отримав посаду виконуючого обов’язки голови окупаційної «військово-цивільної адміністрації» Мелітопольського району.

Після призначення на «посаду» Сігута, за завданням російських спецслужб, намагався створити мережу інформаторів з колишніх знайомих, підлеглих та однопартійців. Використовуючи свої зв’язки, він у «дружніх» розмовах випитував інформацію про місця дислокації Сил оборони України, розташування української військової техніки та складів зброї на Запоріжжі.

Також отримував необхідні дані від людей, які виїхали на підконтрольну Україні територію, але залишалися проросійськи налаштованими. Відомості він передавав представникам країни-агресора для планування ракетних, авіаційних та артилерійських обстрілів українських позицій.

На своїй посаді він виконував всі вказівки московських кураторів щодо популяризації кремлівського режиму та придушення руху опору в регіоні. За його «наведенням» окупанти викрадали місцевих активістів, проукраїнськи налаштованих мешканців, колишніх співробітників правоохоронних органів та військових.

За його наказами медичні установи району були переоблаштовані для потреб військових РФ, навчальні заклади перейшли на освітні програми країни-агресора, у районі була запроваджена так звана «рубльова зона».

Колаборант систематично сприяє окупантам в управлінні захопленими об’єктами житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, транспорту і зв’язку.

Також бере активну участь в організації та проведенні незаконних референдумів та пропагандистських акцій, на яких агітує підтримувати окупантів.

Суд визнав його винним у держзраді та колабораційної діяльності. Наразі він перебуває на тимчасово окупованій території на півдні України.

Ворог хоче організувати інформаційний вакуум на окупованій частині Запорізької області: підслуховує розмови та планує заборонити VPN

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя