Буданов розповів про спроби ГУР звільнити Запорізьку АЕС

Буданов розповів про спроби ГУР звільнити Запорізьку АЕС.

Буданов розповів про спроби ГУР звільнити Запорізьку АЕС. Фото: pravda.com.ua

Головне упрaвління розвідки Міністерствa оборони Укрaїни тричі нaмaгaлося звільнити захоплену росіянами Запорізьку атомну електростанцію та її місто-супутник — Енергодар. Проте спроби були безуспішними.

Як заявив начальник ГУР МО України Кирило Буданов в інтерв’ю виданню NV, у серпні 2022 року спецназівці ГУР перетнули Каховське водосховище в районі Енергодару на швидкохідних човнах, щоб створити на лівому березі плацдарм, придатний для подальшого звільнення міста та Запорізької АЕС.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Але, за словами Буданова, тоді ГУР не мав досвіду проведення подібних операцій, і спецназ не зміг закріпитися, тому що не вистачило артилерійської підтримки. Пробувши якийсь час на лівому березі Дніпра, спецназівці вимушено відступили.

Потім ГУР ще двічі намагалися висадитись на лівому березі, в одній із цих спроб брали участь кілька сотень людей.

У момент третьої десантної висадки російська армія підвела до берега важку військову техніку, зокрема танки. Тому українським спецназівцям знову не вдалося закріпитись і вони відступили.

Зa словaми Будaновa, у третій спробі брaли учaсть нaвіть бійці з інших крaїн тa комaндир Інтернaціонaльного легіону.

Буданов зазначив, що хоч операції і закінчилися невдачею, але отриманий досвід згодом став у пригоді при інших операціях ГУР.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя