43 мільйони гривень збитків: повідомили про підозру менеджеркам запорізького заводу, що належав російському олігарху  | Новини Запоріжжя

Повідомлено про підозру двом службовцям запорізького заводу електрообладнання, який належав підсанкційному олігарху з Росії Костянтину Григоришину. Збитки місцевого бюджету оцінюють у понад 43 млн гривень. 

Про це повідомляють пресслужби СБУ та Національної поліції Запорізької області.

«Служба безпеки викрила керівництво запорізького заводу електрообладнання, яким до листопада 2022 року володів олігарх з Росії Костянтин Григоришин, на масштабних збитках бюджету України», — йдеться у повідомлені СБУ.

Підозру оголосили фінансовій директорці та колишній головній бухгалтерці заводу. Слідство вважає, що впродовж 2018-2021 років вони організували схему виведення «в тінь» бюджетних коштів у вигляді несплати земельного податку.

Оборудка завдала державі збитків на понад 43 мільйони гривень. Згодом організатори схеми поетапно перевели цю суму на рахунки холдингових компаній Григоришина на території РФ.

Для маскування незаконних «транзакцій» фігуранти справи оформлювали їх як погашення фінансових зобов’язань заводу перед компаніями російського олігарха.

Щоб реалізувати злочинну схему, керівництво запорізького підприємства штучно занижувало коефіцієнт для сплати земельного податку. Для цього вносили недостовірні відомості до фінансово-господарської та звітної документації.

На підставі зібраних доказів фінансовому директору та головному бухгалтеру підприємства повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податку, вчинене службовою особою підприємства в особливо великому розмірі за попередньою змовою групою осіб);

ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 (службове підроблення, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Обом жінкам обрані запобіжні заходи у вигляді особистих зобов’язань. Тривають слідчі дії.

Зазначимо, з 2022 року за рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку це підприємство перейшло у державну власність на період воєнного стану як стратегічний об’єкт промисловості України.

У Запорізькій області зафіксували 118 ворожих влучань: окупанти били з авіації, РСЗВ і безпілотників, — ФОТО

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя