«Знаємо похвилинно, що і як відбулось»: відомі результати перевірки обставин загибелі бійців 128 ОГШБр у Запорізькій області | Новини Запоріжжя

Третього листопада російські військові завдали ракетний удар «Іскандер-М» по особовому складу 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади. Внаслідок удару загинули 19 бійців. Сьогодні, 14 листопада, озвучено результати перевірки обставин ракетного удару по військових.

Їх опублікував на своїй сторінці Рустем Умерова, міністр оборони України.

Міністр повідомляє, що того дня військових справді зібрали на нагородження, але проігнорували всі правила маскування.

«Зараз ми знаємо похвилинно, що і як відбулось. Розібралися, що призвело до трагедії і як її можна було уникнути. Так – там справді зібрали бійців у дворі будинку, щоб нагородити. Було проігноровано всі правила маскування. Поруч припаркували понад 10  автомобілів», — пише Умеров.

У цей час у небі було зафіксовано російський розвідувальний безпілотник та оголошено повітряну тривогу в регіоні.

«Військових попередили про сектор, в якому працює ворожий БПЛА. Як тільки зафіксували ракетний пуск, поширили сигнал «ракетна небезпека». На місці нагородження, жодних централізованих безпекових заходів вжито не було», — пише міністр оборони.

На сьогодні слідство триває. Зокрема його веде Державне бюро розслідувань. У Міноборони заявили, що всі, хто винен у цій трагедії, понесуть передбачене законом покарання.

«Я доручаю Генеральному штабу перевірити виконання безпекових протоколів у підрозділах. Звертаюся до всіх командирів, які відповідальні за безпеку воїнів: зневага до базових заходів безпеки неприпустима», — резюмував Рустем Умеров.

За рішенням суду у Запоріжжі відремонтували ще два укриття.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя