Запорізький науковець пояснив, чому не потрібно знову затоплювати осушене Каховське водосховище

Запорізький науковець пояснив, чому не потрібно знову затоплювати осушене Каховське водосховище.

Запорізький науковець пояснив, чому не потрібно знову затоплювати осушене Каховське водосховище. Ілюстративне фото: facebook.com/Андрій Єрмак

Сучасні технології, наукові розробки та можливості будівництва відкривають нові перспективи для перегляду підходів до реконструкції Каховського гідровузла. Забезпечення зрошення, розвиток судноплавства та виробництво енергії вже не вимагають безповоротного затоплення обширних територій.

За словами доктора біологічних наук, професора, завідувача кафедри загальної та прикладної екології і зоології ЗНУ Олександра Рильського, він вірить в те, що наші керівники виявлять розуміння та зможуть уникнути повторення сценарію затоплення Каховського водосховища, яке мало місце 75 років тому, пише «Перший Запорізький».

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Рильський додав, що до цього моменту ця область була з унікальною екосистемою, що включала біогеоценози в річках, долинах, озерах та протоках. Навіть фітоценози трав тут були унікальні.

— Краще використовувати передові технології для будівництва систем управління водними об’єктами вздовж головного русла Дніпра від Балабиного до Енергодара, на відстані від берега греблі потрібної висоти. Це дозволить відновити малі річки та протоки, а також захистить береги, зокрема в районі Біленького, де вода вже накриває вулиці. Важливо також перейти на крапельний полив, замість традиційного, щоб уникнути засолення ґрунтів внаслідок використання існуючих систем поливу, — додав Рильський.

За словами доктора біологічних наук, наукова спільнота переймала страх щодо можливості пилових бурь в Запорізькому регіоні після осушення Каховського водосховища. Проте, наразі подібних проблем не зафіксовано.

Професор додав, що це були б не просто пилові бурі. Це той верхній шар, в якому вся таблиця Менделєєва. Ще з радянських часів було дуже велике забруднення важкими металами, радіонуклідами часів Чорнобильської катастрофи, до того ж – великою кількістю пестицидів та гербіцидів.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя