Як формується курс валют та для кого він є вкрай важливим

В Україні достатньо ліберальна валютна політика, яка дозволяє повсюдне використання іноземної валюти – долара та євро нарівні з національною грошовою одиницею – гривнею. Вартість більшості товарів та послуг в Україні прив’язана до співвідношення долара і гривні, тому у випадку зростання вартості долара ціна на пальне, на більшість продуктів харчування та вартість транспортних чи інших послуг піднімається майже у такій же пропорції. Саме тому курс валют Приватбанк сьогодні є вкрай затребуваною інформацією, що потрібна громадянам, які вирішили обміняти свої заощадження на більш стабільну валюту, планують в короткостроковій перспективі придбання автомобіля чи квартири або вибувають в короткотермінове відрядження чи у відпустку за межі держави.

Які фактори мають найбільший вплив на курс валют

Курс валют в Україні регулюється Національним банком, в повноваження якого входить проведення грошово-кредитної політики в державі, спрямованої на стабілізацію національної валюти. Час від часу Національний банк здійснює інтервенції на валютний ринок, продаючи надлишок валюти задля збереження її діючого курсу або навпаки, скуповуючи валюту для збільшення валютних резервів держави.

Починаючи з 03 жовтня 2023 року Національний банк відмовився від фіксованого курсу гривні по відношенню до долара та до інших валют, тому курс валют на сьогодні визначається декількома факторами, в першу чергу:

  • поточною економічною ситуацією в державі, пов’язаної з приростом ВВП, залученням іноземних запозичень, позик та траншів. Зниження інфляції національної валюти дозволяє підвищити купівельну спроможність населення та підвищити ділову активність бізнесу;
  • політичною ситуацією в державі, яка, зокрема є віддзеркаленням ситуації в економіці. Через масштабні воєнні дії внаслідок агресії ерефії, яка розпочалася в лютому 2022 року, інфляція за підсумками минулого року склала 26,6% (в річному вимірі), цьогоріч ситуація покращилася – за підсумками січня-жовтня інфляція сповільнилася до 4,6%, відповідно стабільним є курс валют;
  • торговельним балансом, тобто співвідношенням експорту та імпорту.

Цьогоріч Україні попри війну та спротив росії, вдалося відновити діяльність зернового коридору, по якому вже експортовано більше 5 млн. тон зерна, як наслідок збільшились валютні надходження, що також позитивно вплинуло на стабільність курсу валют.

Для кого є важливим курс валют

Поточний курс валют є вкрай важливим покажчиком для бізнесу, що веде експортно-імпортні торгові операції та оплачує вартість товарів, придбаних за кордоном, у валюті (в доларах чи євро). Курсом валют послуговуються трейдери, які заробляють на біржових торгах скуповуючи та продаючи валюту чи т.з. валютні пари. Відправляючись у закордонне відрядження чи в туристичну подорож також варто мати готівкову валюту у доларах, євро чи у валюті країни перебування, яку можна придбати у відділеннях Приватбанку (чи іншого банку) або в обмінниках. Перед купівлею валюти варто поцікавитись актуальним курсом валют та його динамікою на сайті спеціалізованих порталів.

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя