У запорізькій гімназії відремонтували укриття: заклад планує перейти на змішаний формат навчання, — ФОТО | Новини Запоріжжя

В одному з навчальних закладів Шевченківського району Запоріжжя завершили капітальний ремонт найпростішого укриття. Його облаштували за всіма вимогами. Зокрема там є два виходи, електроживлення, система водопроводу та каналізації, вентиляція та інше.

Про це повідомляє Запорізька міська рада.

Площа укриття складає 340 квадратних метрів. Близько трьох місяців там тривав ремонт і наприкінці 2023 року його повністю завершено.

На ремонт укриття гімназії було виділено понад 3,8 мільйона гривень. 70% цієї суми становить субвенція держави та 30% — дотація з міського бюджету.

Під час ремонту в укритті замінили вентиляцію, яка раніше не працювала. Замість старої встановили сучасну систему вентиляції з підігрівом, яка за кілька годин обігріває приміщення до заданої температури. Повністю оновили електропроводку та замінили освітлення. Відновили стелі, стіни та підлогу, відремонтували сходи та зробили поручні. На двох виходах встановили спеціальні двері з системою «антипаніка».

В укритті облаштували одну кімнату для дошкільного підрозділу та дві — для школярів. Одну з них перетворили на клас, іншу — на конференц-залу з ігровою зоною. Всі кімнати облаштовані новими меблями та необхідним обладнанням.

Крім того, укриття забезпечене питною та технічною водою, всім необхідним інструментом, вогнегасниками тощо. Там також встановлено підсилювач GPS-сигналу та Wi-Fi, тому є мобільний зв’язок та інтернет. На випадок відключення електроенергії в навчальному закладі є електрогенератори різної потужності.

Після ремонту в укритті гімназії можуть одночасно перебувати 284 дитини, а загалом — понад 400 людей. Зараз гімназія готується до навчання у змішаному форматі.

«Укриття нашої гімназії рекомендовано до використання Держпродспоживслужбою, ДСНС, поліцією, представниками міської та районної влади. Маємо відповідні заяви від батьків наших учнів. Чекаємо рішення військової адміністрації та виконавчого комітету Запорізької міськради», — зазначив директор гімназії Олександр Могилін.

На сьогодні шоста частина батьків школярів та третя частина дошкільнят освітнього закладу виявили бажання вийти на змішаний формат. Тому адміністрація гімназії вже спланувала процес змішаного навчання.

Крім того, у гімназії також працюють «Пункт Незламності» та пункт евакуації, а укриття відкрите цілодобово для всіх мешканців району.

Ремонтні підрозділи «Червоної Калини» показали, як повертають до життя бойові машини, — ВІДЕО

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя