Виїхати з окупації та відкрити власну майстерню: як переселенець з Токмака почав нове життя у Запоріжжі | Новини Запоріжжя

На початку повномасштабного вторгнення токмачанин Олександр Сошенко виїхав з рідного міста, яке потрапило під окупацію. Після переїзду до Запоріжжя водій рейсового автобуса отримав від держави грант на бізнес і втілив давню мрію – відкрив власну майстерню зварювання. Мотивуюча історія Олександра Сошенка – у статті «Першого Запорізького».   

Декілька років опановував нову професію, щоб змінити життя і зберегти здоров’я

Олександр після початку повномасштабного вторгнення змінив рід діяльності і заснував у нашому місті власну справу, отримавши грант. Він приїхав до Запоріжжя у квітні 2022 року з Токмака, який нині знаходиться в окупації. До переїзду працював водієм на автобусному маршруті «Запоріжжя-Бердянськ».

Приїхавши до обласного центру, остаточно прийняв рішення змінити професію. Адже раніше отримав травму, що змушувало змінювати специфіку роботи. До цього декілька років самотужки опановував нову спеціальність – хотів стати зварювальником.

«У мене є певні проблеми зі здоров’ям, а зварювання є сидячою роботою, де багато бігати не треба. Тож потроху виходило займатися чимось новим – десь вдома зробив новий паркан, десь ще щось зварив», – каже Сошенко.

Він вирішив не їхати далі вглиб України, а жити саме в Запоріжжі. Бо за час минулої роботи водієм це місто стало для нього дуже знайомим.

«У рідному Токмаку під час роботи на маршруті бував нечасто, іноді лише по вихідним. Поки працював, винаймав житло у Запоріжжі. Графік рейсів був таким, що, приїхавши з Бердянська, потрібно було залишатися на ніч у вашому місті, а зранку знову повертатися у курортне місто, – пояснює чоловік. – Крім того, тут проживають хлопці, які працювали зі мною на рейсах. Багато знайомих приїхали саме сюди – зараз у Запоріжжі чимало токмачан. До того ж не хотілося дуже далеко від’їжджати від дому в надії, що війна закінчиться, як нам обіцяли, «за два-три тижні». Сподівалися, що невдовзі повернемося».

До Запоріжжя він приїхав зі своєю дівчиною. Також вивезли з окупації хворого тестя, який вже пішов з життя.

«Теща залишилася слідкувати за будинком в Токмаку. Восени минулого року, коли там були «прильоти», від вибуху повилітало скло та посікло дах. Дірки закрили, як змогли…», – розповідає Олександр.

За словами чоловіка, серйозних проблем на новому місці у нього не виникло, окрім погіршення стану здоров’я.

«Все було більш-менш нормально, якщо не враховувати проблеми зі здоров’ям, адже маю інвалідність. Були негаразди зі спиною. Восени робили операцію на нирках, дало ускладнення, зачепили мій хребець, почала ще й друга нога відмовляти… Але потрошку пересуваємося!», – не втрачає оптимізму чоловік.

               Отримав від держави 250 тисяч на відкриття зварювальної майстерні

Не дивлячись на такі складнощі, Олександр Сошенко воліє діяти та рухатись вперед. Коли почув від знайомих, що є можливість отримати грантове фінансування на розвиток власної справи від Запорізького обласного центру зайнятості, дуже зацікавився цією інформацією. Дізнався, що це можна зробити у додатку «Дія», і заповнив заявку. Вказав, чим хоче зайнятися та чого планує досягнути, а потім написав бізнес-план.

Грантова програма «Власна Справа» від Міністерства економіки України – це частина урядової програми «єРобота», яка покликана підтримати мікро- та малий бізнес.

Програма була запущена Урядом у липні 2022 року. Вона дозволяє отримати до 250 тисяч гривень на створення або розширення власного бізнесу. Кошти можна витратити на придбання обладнання, закупівлю сировини, сплату оренди, послуги маркетингу та реклами, комерційної концесії, лізингу.

Вигравши грант, потрібно створити робочі місця, а отримані кошти згодом повернуться державі у вигляді сплачених податків. Окрім того, діють декілька державних програм для ветеранів війни та членів їхніх родин. Про це детальніше можна прочитати у матеріалі «Першого Запорізького» за посиланням. Заявку на грант можна заповнити у сервісі «Дія», що і зробив Олександр.

Відео: Державна служба зайнятості

«Згодом зі мною зв’язалися спеціалісти служби зайнятості, провели зустріч в онлайн-форматі, щоб поставити деякі запитання. За місяць прийшло повідомлення про підтвердження отримання гранту, що на мій рахунок невдовзі надійдуть кошти. Виграв на розвиток власної справи 250 тисяч гривень у травні минулого року, – розповідає підприємець-початківець. – За умовами гранту половину коштів я можу витратити на матеріали для бізнесу, іншу частину суми – на закупівлю інструментів для ведення справи. Так і зробив: придбав, зокрема, різноманітне зварювальне обладнання. Наразі виготовляю буржуйки, котли, паркани, навіси тощо».

Раніше він вже замислювався над створення власного бізнесу, але для цього були потрібні кошти.

«Коли приїхав до Запоріжжя, допомагав робити захисні залізні «їжаки» для доріг, робив «колючки» на блокпости, виготовляв буржуйки. Згодом з’явилася думка про відкриття власної справи», – пригадує Олександр.

Доки не отримав грант, він підпрацьовував зварювальником, а вже на виграні по програмі гроші заснував власну справу. Майстерню облаштував поряд з орендованим будинком, в якому мешкає.

«До цього виходило заробляти на життя та шматок хліба дрібними підробітками, та після участі у програмі вже відкрив свій бізнес. За умовами гранту я мав зареєструватися, як фізична особа-підприємець і взяти на роботу людей. Зараз зі мною у майстерні трудяться двоє працівників. Вони теж переселенці: з Пологівського району та села Кам’янське, що за Степногірськом. Отримують зарплатню з тих грошей, які ми заробляємо, тож справа потроху йде», – розповідає чоловік.

Переселенцям, які заново починають життя у новому місті та хочуть відкрити свій бізнес, радить не вагатися та йти вперед.

«Треба ризикувати і завжди діяти. Не боятися, а дивитись у майбутнє. Знаю, багато людей побоюються, що доведеться далі звідси переїжджати, вагаються осідати. Та треба прагнути більшого, намагатися вірити, що все буде добре, – підсумовує власник новоствореної зварювальної майстерні. – Тож сподіваємось на краще, що все ж таки наш рідний Токмак звільнять. Головне, щоб настав мир».

Текст — Юлія Глушко, тематичне фото — Рixabay

Можливості для бізнесу: як у прифронтовому Запоріжжі підприємці отримують грантове фінансування на відкриття або розвиток власної справи

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя