Ракетний удар по бригаді у Запорізькій області міг відбутися через злам месенджерів військових | Новини Запоріжжя

Напочатку листопада російські військові завдали удар «Іскандером-М» по особовому складу 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, який зібрали на нагородження в одному з населених пунктів Запорізької області. Ймовірно, наведення удару стало можливим через злам месенджерів військових.

Про це повідомив Ілля Вітюк, начальник Департаменту кібербезпеки СБУ в інтерв’ю «Укрінформ».

Наразі пріоритет кіберзахисту — Збройні сили України та Міністерство оборони. Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки на постійній основі працюють у військових частинах, штабах, їздять на передову, перевіряють пристрої та системи на предмет несанкціонованого втручання. Спроби втручань є постійно.

«Однією із загроз є розсилка фішингових повідомлень для зламу месенджерів конкретних військових. Розсилає їх хакерське угруповання «Армагедон». Такі повідомлення йдуть тисячами. Коли їм вдається «зламати» пристрій, то ворог отримує доступ до месенджерів, до комп’ютерів через пошти. Часто це призводить до трагічних наслідків. У ході розслідування однієї з атак, під час якої загинуло понад 30 наших військовослужбовців, ми знайшли, що на один із пристроїв, на якому був месенджер Signal, прийшло повідомлення про конкретну дату і місце шикування військовослужбовців, куди в подальшому й прилетіла ракета», — сказав Вітюк.

За його словами, наразі одна з основних версій удару по 128 окремій гірсько-штурмової Закарпатської бригади, що наведення стало можливим саме через технічне проникнення. Він також додав, що на сьогодні безпечного месенджера не існує. 

На фронті у Запорізькій області загинув віцечемпіон першої ліги України з гандболу

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя