Рада Безпеки ООН не виявляє бажання навіть розглядати можливість позбавлення Російської Федерації повноважень

Рада Безпеки ООН не виявляє бажання навіть розглядати можливість позбавлення Російської Федерації повноважень.

Рада Безпеки ООН не виявляє бажання навіть розглядати можливість позбавлення Російської Федерації повноважень. Фото: АР

Постійні представники в Раді Безпеки ООН виражають не готовність не лише до прийняття конкретних заходів щодо позбавлення Російської Федерації всіх повноважень, а й до початку політичної дискусії на цю тему.

Сергій Кислиця, постійний представник України при ООН, вказав, що 2023 рік визначився як один з найскладніших періодів для ООН з часу її заснування, про це він повідомив в інтерв’ю «Голосу Америки».

— Не так давно я був на зустрічі франкомовних послів з генеральним секретарем ООН. І він сказав, що система, яка була створена у 1945 році, не функціонує в теперішніх умовах, і йдеться про необхідність її реформування. Але, за словами генсека, потрібно зберегти принципи, які закладалися при створенні ООН, — процитував Кислиця Гутерреша.

У заяві українського постпреда наголошується, що були вжиті заходи для вилучення Російської Федерації із ряду ключових органів та структур ООН. Росію, зокрема, «виключили з Міжнародного суду ООН», вона була відсторонена від участі в роботі Виконавчої ради ЮНЕСКО і позбавлена членства в Організації з заборони хімічної зброї. Крім того, Росія не здобула перемогу на виборах до Економічної та Соціальної Ради ООН.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Водночас  як зазначив Кислиця, в рамках взаємодії з протистоянням агресії Росії проти України Рада Безпеки не змогла вплинути на обставини або прийняти «яке-небудь конкретне рішення».

Основним чинником є те, що країни-члени Ради Безпеки, зокрема постійні члени, продовжують втримувати позицію, що Російська Федерація є повноцінним та повноправним членом Ради Безпеки. Вони дозволяють їй користуватися правом вето. Ці країни не готові до практичних заходів щодо позбавлення Росії повноважень і навіть не готові розпочати політичну дискусію на цю тему.

Нагадаємо, сьогодні вранці, 2 січня, під час повітряної тривоги в Києві були чутні вибухи. У Голосіївському районі впали уламки збитої ракети. 

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя