Податкові пільги, кредитування та звільнення від податків: у Запорізькій ОВА озвучили кроки для розвитку бізнесу в регіоні | Новини Запоріжжя

Понад сотня підприємств Запоріжжя були змушені змінити місце реєстрації. Причина — всі валютні операції на території регіону проходять надскладно через повномасштабне вторгнення. Крім того, на сьогодні є ще ряд складнощів для ведення бізнесу у Запоріжжі та області.

Про це під час брифінгу повідомив Іван Федоров, начальник Запорізької обласної військової адміністрації.

Вчора, 7 лютого, новий очільник Запорізької ОВА зустрівся з представниками бізнесу аби обговорити роботу в сьогоднішніх реаліях.  

«Бізнес має платити податки і нічого, окрім податків. По-друге, державні органи мають контролювати, а не заважати. Від бізнесу були нарікання на роботу державних органів, і ми почали розбиратися в деталях. За результатами наради, можу сказати, що я не почув жодного фундаментального зауваження в частині роботи державних органів, — сказав Федоров. — Також були питання щодо функціонування податкової інспекції в частині реєстрації податкових накладних. Коли ми перейшли до деталей і попросили дати конкретний факт блокування податкових книг то їх не було».

Водночас очільник Запорізької ОВА зазначив, що наразі в регіоні надскладна ситуація з експортними позиціями. Після окупації частини нашого регіону у 2022 і санкційну політику Європейського Союзу та інституцій, Запорізька область почала трактуватися для банківських установ ЄС, як умовно ризикова зона.

«Ці документи на нас відобразилися напряму, бо всі валютні операції на рахунки підприємств, які знаходяться на території Запорізької області, проходять надскладно і це продовжується досі. Є вкрай лякаюча статистика: за два роки 114 підприємств, які виробляють продукцію на експорт з високою доданою вартістю, перереєстрували свої місця реєстрації із Запоріжжя. Податки цих підприємств переїхали із Запорізької області і це проблема. Тому цей напрямок сьогодні буде для нас одним з пріоритетних. Ми хочемо, щоб завдяки нашій співпраці з Міністерством економіки, Національним банком і Міністерством закордонних справ були знайдені шляхи, де треба поставити «вимикач» або «вмикач», щоб валюта заходила у Запорізьку область», — сказав Федоров.

Одне з важливих питань — кредитування бізнесу в Запорізькій області. На думку Федорова державні банки в пріоритеті мають кредитувати виробництва та бізнес наближеній до території ведення бойових дій, бо ці підприємці є героями. В планах очільника Запорізької ОВА провести зустрітися з чотирма основними державними банками та підприємцями аби знайти шляхи щодо видачі їм додаткового кредитування на пільгових умовах.

«Вважаю, що місцеві податкові пільги мають бути прийняті. Це питання сьогодні обговорювалося для того майна, яке зруйновано внаслідок російської агресії. Це абсурд, коли будівлю зруйнувала російська ракета, а Запорізька міська рада каже платіть, будь ласка, податок на нерухомість та оренду за землю. Звучить дико. Але сьогодні так воно і є. Ми маємо знайти механізми і правила, яким чином звільнити від податків тих людей, чиє майно безпосередньо постраждали від прильотів російських ракет», — зауважив Федоров.

Також буде пропрацьовано грантова складова від держави. Разом з держустановами та підприємцями це питання опрацюють аби вони були зрозумілі всім. І у разі відмови люди розуміли чому їм відмовили та що треба для отримання гранту.

Іван Федоров зазначив, що від підприємців він також чекає зауваження та пропозиції, бо обласна влада буде робити кроки на зустріч бізнесменам.

У Запоріжжі та області планують збудувати безпекові школи нового покоління

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя