Карта розділення України, «падіння» Зеленського та українські біженки: які антизахідні фейки російська пропаганда у лютому просувала у Запорізькій області | Новини Запоріжжя

Проти України воюють не лише збройні сили РФ, але і величезне інформаційне військо країни-окупанта. Ворог використовує не тільки бойове озброєння, а також і всі потужності своєї пропагандистської машини.

«Українські біженки у Європі руйнують місцеві родини і народжують від біженців з Африки та Азії», «Відомий американський психолог лікує пацієнтів «заспокійливим» відео з безкінечним падінням президента Зеленського», «Польське телебачення вкотре показало карту розділеної між державами ЄС України», «Губернатор американського штату порадив Байдену повчитися у Путіна працювати на користь країни».

Подібні неправдиві антиукраїнські меседжі російська пропаганда системно тиражує з допомогою мережі пропагандистських ресурсів.

Які ще антизахідні та проросійські меседжі поширює серед місцевих жителів ворожий агітпроп, аналізуємо у матеріалі на основі результатів моніторингу telegram-каналів, які цілеспрямовано поширювали антиукраїнські фейки у період з 1 до 29 лютого.

Фейк: відомий американський психолог створив «заспокійливе» відео з безкінечним падінням президента України

«Американский психолог Фил Макгроу – ведущий телешоу «доктор Фил», созданного вместе с Опрой Уинфри – сгенерил видео с падающим Зеленским. Психолог сообщил, что 9 из 10 его клиентов чувствуют снижение тревоги от вида Зеленского, который летит вниз без остановки» («Запорожский Вестник», 13.02.28).

Обережно, російська пропаганда!

Проросійські telegram-канали та ЗМІ поширили інформацію про те, що «зірка» американського телебачення, відомий психолог, автор чотирьох книжок-бестселерів із психології, ведучий популярної телевізійної програми «Доктор Філ» Філ Макгро нібито допомагає своїм пацієнтам зменшити рівень тривоги з допомогою «заспокійливого» відео. У ролику з логотипом «Dr Phil recommends» (Доктор Філ рекомендує, – прим.) мультиплікаційний чоловік, схожий на президента України Володимир Зеленського з характерним звуком падає додолу, вдаряючись о різні перешкоди. На пропагандистських ресурсах також поширили скриншот stories нібито на сторінці телезірки в Instagram зі згадкою про це відео.

Обережно, російська пропаганда!

Спростування: насправді згадку про це відео неможливо знайти ані на офіційному веб-ресурсі психолога, ані на його каналі на платформі Youtube. Аналогічно згадок про Зеленського немає на сторінці Філа Макгро в Instagram. Це відео у публічному медіапросторі можливо знайти лише на різноманітних російських пропагандистських ресурсах. Все це може свідчити про сфабрикованість ролика з метою дискредитації України.

На сайті психолога неможливо знайти будь-яких згадок про українського президента

Додамо, що у публічному просторі також неможливо знайти свідчень антиукраїнських суджень Філа Макгро. Навпаки на сайті психолога, зокрема, можна знайти статтю зі згадками онлайн-ресурсів, де можливо зробити пожертвування або стати волонтером для допомоги Україні.

Як вже писав «Перший Запорізький», у проросійських медіаресурсах систематично дискредитують президента України, згадуючи західних лідерів думок або редакції популярних медіа. Найчастіше – у контексті міжнародної фінансової і військової допомоги, яку отримує Україна від закордонних партнерів, а також воєнних питань. У такий спосіб російські пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику також повторюють на Заході. Наявність колективного переконання створює враження правдивості всіх тез. Водночас для російської аудиторії подібний контент підвищує моральний дух.

Фейк: українські біженки у Європі руйнують місцеві родини і народжують від біженців з Африки та Азії

«По истечению почти двух лет иммиграции Европейская ассоциация помощи перемещенным лицам при ПАСЕ составила список самых популярных имён, рождённых в парах, где одним из партнёров является гражданин или гражданка Украины, – сообщает ирландское издание The Irish Times. – На первом месте Мубарак (что переводится с арабского Благословенный). В пятерку также вошли имена Мустафа, Абу-Бакр, Саид и Эмиль».

Выборка интересна тем, что прошло почти два года после массового наплыва украинцев в Европу. И если поначалу они вызывали сочувствие и интерес у европейцев, что показывали, например, уведенные украинками мужья и разрушенные семьи. То спустя более длительный промежуток времени, беженки из Украины оказались интересны только таким же беженцам из Африки и Азии. Похоже, мы скоро будем наблюдать разрушение варварами Римской империи 2.0.» («Запорожский Вестник», 01.02.24).

Обережно, російська пропаганда!

Інформацію про те, що українці біженки у Європі нібито активно створюють сім’ї з вихідцями з Африки та Азії, поширили медіаресурси пропагандистського медіахолдингу «ЗаМедіа», який працює на окупованій території Запорізької області. До підрозділів цієї організації, зокрема, входять телеканал «ЗаТВ», радіостанція «ЗаРадіо», газета «Запорожский Вестник» та однойменний telegram-канал.

Обережно, російська пропаганда!

Спростування: першоджерелом інформації російські пропагандисти вказують статтю в ірландському виданні The Irish Times. Втім, насправді матеріал з назвою «Mustafa, Abu Bakr, Sayd and Tmily are the most popular names among Ukrainian refugees», який нібито опублікували 31 січня, неможливо знайти ані на сторінках цього медіа, ані будь-де на просторах інтернету.

Автор Conor Lally, іменем якого підписана вигадана російським агітпропом стаття, 31 січня публікував дві статті. Своїм змістом вони жодним чином не пов’язані з інформацією пропагандистів.

Також нам не вдалося знайти будь-які згадки про існування «списку найпопулярніших імен, народжених у парах, де одним з партнерів є громадянин або громадянка України», про який йдеться у вигаданій статті.

«Перший Запорізький» вже писав у попередніх оглядах, що російська пропаганда систематично поширює дезінформаційні повідомлення щодо українських біженців, які вимушено покинули свої міста через загрозу сусіда-агресора і нібито стали причиною зростання рівня злочинності та загрозою для безпеки місцевих жителів. Приміром, РФ поширювала фейки про те, що нібито поляки звинувачують українських біженців у проявах нацизму.

Кремль систематично дискредитує українок, створюючи для них образ легковажних жінок, які виїжджають за кордон заради наживи і торгують власним тілом. Поширюючи таку дезінформацію, росіяни поширюють одну з найповторюваніших тез своєї пропаганди, створюючи образ «неблагонадійної» української жінки, яка, тікаючи від війни, може лише займатися секс-роботою.

Цей наратив підтвердили автори дослідження антидезінформаційного проєкту  DisinfoChronicle, які проаналізували 45 тисяч дописів на цю тему у соціальних мережах.

За підсумками іншого дослідження ГО «Детектор медіа», вивчивши понад 35 тисяч дописів, аналітики зробили висновок, що Росія цілеспрямовано налаштовує європейське суспільство проти українців. «Біженці з України в дезінформаційних наративах постають як люди іншої культури, які не готові приймати соціальні та правові норми європейського суспільства», – йдеться у дослідженні.

Фейк: губернатор американського штату Техас порадив Байдену повчитися у Путіна працювати на користь своєї країни

«Губернатор Техаса Грег Эббот посоветовал Байдену поучиться у Владимира Путина работать в интересах своей страны.

«Через нашу границу каждый день проходит больше людей, чем приезжает в Нью-Йорк каждую неделю или месяц. Если бы только президент занимался настоящими внутренними проблемами и не пытался бы играться с Путиным, у которого ему нужно поучиться работать в интересах своей страны. Тогда все было бы иначе», – заявил Эббот» («Запорожский Вестник», 02.02.24, «Токмак Сегодня», 01.02.24).

Обережно, російська пропаганда!

Telegram-канали окупаційної адміністрації захопленої території Запорізької області поширили сфальсифікований уривок виступу губернатора штату Техас Грега Еббота. Під час програми на телеканалі Fox News республіканець критикував чинного президента США Джо Байдена стосовно його імміграційної політики.

Спростування: оригінальне інтерв’ю, яке можна подивитися на YouTube-каналі «Fox News», транслювали 4 січня 2024 року. У відредагованій версії з субтитрами російською мовою, яку поширює російська пропаганда, до виступу Грега Еббота додали ще одне речення, в якому він нібито ставить у приклад Байдену Володимира Путіна.

«Через наш кордон кожен день проходить більше людей, ніж приїжджає в Нью-Йорк кожен тиждень чи місяць. Якби президент займався справжніми внутрішніми проблемами, а не загравав з Путіним, у якого йому варто повчитись працювати в інтересах своєї країни, тоді все було б інакше», – так виступ американського політика звучав у підробці. В оригіналі інтерв’ю другого речення, де губернатор нібито згадує президента РФ, насправді не існувало.

Спростування цього фейку можна знайти на сайті Newsweek. Фактчекери визначили, що згадку про Путіна у відео додали з допомогою штучного інтелекту, а додана репліка стилістично незграбна і сформульована нейромережами неточно. Щоб приховати маніпуляцію, пропагандисти змонтували ролик так, що обличчя політика під час промовляння сфабрикованого речення було сховане за відеоілюстраціями.

Вперше серед англомовної аудиторії це відео поширив 1 січня 2024 року у мережі X (екс-Twitter) користувач @djuric_zlatko. Цей допис переглянули 130 тисяч разів.

Обережно, російська пропаганда!

Раніше російська пропаганда поширювала фейки про те, що губернатор Техасу нібито проголосив незалежність Техасу та оголосив війну проти уряду США. Суттєво медійно посилив цю інформаційну операцію РФ заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв, на якого посилалися російські ЗМІ та блогери.

Фейк: в Україні наймали людей для створення негативних коментарів під інтерв’ю Путіна Такеру Карлсону

«Огромное количество людей ждет интервью Владимира Путина Такеру Карлсону. И не только в России. Как оказалось, в незалежной к нему готовятся основательно.

В сети появилось множество вакансий от медиастратегов до копирайтеров, которых набирают специально для критики долгожданного интервью американского журналиста, посмевшего пойти против западной несвободы слова» («Запорожский Вестник», 08.02.24).

Компліментарне інтерв’ю російського диктатора Володимира Путіна американському журналісту, колишній зірці телеканалу «Fox News» Такеру Карлсону стало однією з головних новин лютого на всіх російських медіамайданчиках, як національного, так і місцевого рівня. Самі росіяни нарахували понад 2000 згадок про кожен крок Карлсона під час візиту до Москви. Агітпроп презентував Карлсона, як «єдиного чесного журналіста», борця за свободу слова, який не боїться «американської цензури», а готовий «почути обидві сторони конфлікту».

Обережно, російська пропаганда!

Як підтвердження попиту на «правду» від Такера Карлсона, окупаційні telegram-канали чи не погодинно публікували дані щодо кількості переглядів інтерв’ю у «Х» і називали його найпопулярнішим відео у соцмережі за рік.

Обережно, російська пропаганда!

Російські пропагандисти писали про те, що на інтерв’ю Володимира Путіна журналісту, який «посмів піти проти західної несвободи слова» також нібито чекає велика кількість жителів України. Ба більше, спеціально для  критики інтерв’ю нібито спеціально винаймали людей для написання негативних коментарів.

Спростування: у підтвердження цієї інформації агітпроп публікував зображення вакансій, які нібито знайшли на популярних українських сайтах пошуку роботи: Robota.ua, Work.ua та Jooble.

Обережно, російська пропаганда!

В оголошеннях йдеться про те, що потенційним співробітникам потрібно буде подивитися інтерв’ю Путіна Карлсону та написати коментарі в негативному ключі, висміюючи і журналіста, і російського президента (бажано, і англійською мовою). За таку роботу обіцяють понад 30 тисяч гривень.

Фактчекери StopFake визначили, що таких оголошень на українських сайтах з пошуку роботи насправді не було. Для створення «підтверджень» пропагандисти використали  реальні вакансії (посилання №1, посилання №2, посилання №3) – системного адміністратора, менеджера з продажів та копірайтера, але зі сфальсифікованим у фоторедакторі змістом.

Фейк: польське телебачення показало карту розділеної між державами ЄС України

«Польское телевидение показало карту, на которой польскими значатся уже 5 областей Украины – Львовская, Ивано-Франковская, Волынская, Ровненская и Тернопольская области. Если учесть, что уже давно обсуждаются сценарии, при которых Черновицкая область отходит Румынии, а Закарпатье – венграм, то, собственно, от Украины уже мало что остается» («Бердянск Актуально», 29.01.24).

Обережно, російська пропаганда!

Один з telegram-каналів поширив мапу з посиланням на неназване польське телебачення, на якій українські території розділені між кількома європейськими країнами: Польщею, Румунією та Угорщиною.

Вперше ця ілюстрація з’явилася в онлайн-версії бесіди ведучого пропагандистського радіо «Комсомольська правда», політолога Ігоря Ізмайлова та політолога, автора telegram-каналу «Геостратег» Андрія Школьнікова. У бесіді йде мова про потенційне розділення українських територій. Втім, у розмові немає жодних згадок ані про вказану карту, ані про польський телеканал та повідомлення, в якому нібито говорили про зміни територіального устрою України.

Обережно, російська пропаганда!

Спростування: як вже писав «Перший Запорізький» в одному з попередніх оглядів, російська пропаганда систематично розповсюджує наратив про колоніальні амбіції Польщі. Зокрема, про те, що Польська суспільна телекомпанія нібито показала в своєму етері схематичну карту майбутнього розділення України між Польщею, Росією, Румунією та Угорщиною.

Аналітики EU vs Disinformation підтвердили, що Польська суспільна телерадіокомпанія насправді не поширювала карту країни, яка включала частину Західної України.

«Підробка документів, зокрема фотографій і відео, є добре відомою і давньою тактикою Кремля із маніпулювання інформацією. За допомогою таких дезінформаційних матеріалів кремлівська пропагандистська машина прагне розколоти коаліцію, яка підтримує самооборону України, намагаючись вселити плутанину й недовіру», – йдеться у повідомленні фактчекерів.

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки також не вперше з початку повномасштабного вторгнення фіксували у ворожій пропаганді фейковий наратив про колонізацію Польщею частини України.

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя