Карта бойових дій в Україні 28 січня

Мапа бойових дій в Україні 28 січня.

Мапа бойових дій в Україні 28 січня. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 28 січня, в Україні розпочався 704-й день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили намагаються прорвати оборону окупантів, але ті також наступають, щоби забрати більше територій.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 28 січня.

Президент Росії Володимир Путін, президент Білорусі Олександр Лукашенко та представники Кремля заявили, що Росія перебуває в екзистенційному геополітичному конфлікті з сучасним нацистським рухом, який виходить за межі України, відзначаючи 80-річчя прориву блокади Ленінграда. Путін був присутній на відкритті меморіалу радянським жертвам нацистського геноциду в Ленінградській області 27 січня та приділив особливу увагу давнім заявам про те, що Росія бореться із «нацистами» в Україні. Путін також заявив, що деякі країни перейняли нацистську ідеологію та методи і пов’язав це твердження з низкою європейських держав, які пропагують «русофобію як державну політику». Путін заявив, що Росія «зробить усе, щоб придушити і остаточно викорінити нацизм» і представив Росію як переслідуючу «прагнення мільйонів людей… по всій планеті до справжньої свободи, справедливості, миру та безпеки». Президент Білорусі Олександр Лукашенко також був присутній на церемонії та заявив, що Білорусь та Росія «знов зіткнулися з питанням про право нашої цивілізації на життя та збереження споконвічних…[і] культурних цінностей». Директор Служби зовнішньої розвідки Росії (СЗР) Сергій Наришкін заявив, що Росія не зупиниться на півдорозі у своїй боротьбі проти нинішніх послідовників нацизму, а голова Держдуми Росії В’ячеслав Володін прямо заявив, що «фашистська ідеологія стає нормою… для лідерів держав НАТО», і конкретно звинуватив президента США Джо Байдена, прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо, Прем’єр-міністра Ріші Сунака, президента Франції Еммануеля Макрона та канцлера Німеччини Олафа Шольца у підтримці геноциду в Україні. Володін назвав цей передбачуваний зростаючий фашистський рух «небезпечним шляхом, який може призвести до нової світової війни».

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно здійснили підтверджений наступ на північний схід від Куп’янська. На геолокованих кадрах, опублікованих 27 січня, видно, що російські війська нещодавно просунулися на захід від Сіньківки (на північний схід від Куп’янська). Російські блогери стверджували, що російські підрозділи 47-ї танкової дивізії (1-а гвардійська танкова армія Західного військового округу [ЗВО]) захопили Табаївку (на південний схід від Куп’янська), хоча ISW не виявила доказів, що підтверджують це твердження. Російські та українські джерела повідомили, що позиційні бої тривали в районі Сіньківки та на південний схід від Куп’янська в районі Стельмахівки, Табаївки та Берестового. Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синегубов заявив, що найінтенсивніші бої на куп’янському напрямку йдуть у районах Сіньківки та Табаївки. Прес-секретар командування Сухопутних військ України підполковник Володимир Фіте повідомив, що велика кількість російських артилерійських ударів на Хортицькому напрямку (Куп’янське, Лиманське та Бахмутське напрями) свідчить про те, що російські війська намагаються просунутися на цих напрямках. Повідомляється, що підрозділи російського підрозділу «Вітер 177» 16-ї бригади спецназу (ГРУ Генштабу Росії) продовжують діяти на Куп’янському напрямі.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Повідомляється, що російські війська нещодавно просунулися на захід від Бахмута та 27 січня продовжили позиційні бої з українськими військами в районі Бахмута. Відомий блогер, пов’язаний з Кремлем, заявив 26 січня, що російські війська просунулися до околиць Івановського (на захід від Бахмута) і закріпилися на перетині вулиць Садової та Шосейної вздовж траси Т0504 (Бахмут-Часов Яр), хоча ISW не побачила підтвердження цього. Російський інструктор «Шторма-Z» заявив, що російські війська контролюють 40 відсотків Богданівки (на північний захід від Бахмута), але визнав, що цей населений пункт не має тактичного значення для російських зусиль щодо просування до Часового Яру (на захід від Бахмута), оскільки Богданівка розташована у низовині та вразлива для вогню української артилерії. Позиційні бої тривали на північний захід від Бахмута в районі Богданівки; на захід від Бахмута біля Іванівська; та на південний захід від Бахмута в районі Кліщіївки, Андріївки та с. Шум. Повідомляється, що на північному фланзі Бахмута діють підрозділи 137-го повітряно-десантного полку (106 дивізія ВДВ), частини 200-ї мотострілецької бригади (Північний флот) діють в районі Берхівського водосховища на північний захід від Бахмута. Повідомляється, що в районі Бахмуту діє 58-й батальйон спецназу (1-й армійський корпус так званої Донецької Народної Республіки [ДНР]).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно просунулися в районі Авдіївки на тлі позиційних боїв, що продовжуються в цьому районі 27 січня. Геолоковані кадри, опубліковані 27 січня, показують, що російські війська нещодавно просунулися далі на південь від Веселого (на північний схід від Авдіївки). Російські джерела 26 та 27 січня заявили, що російські сили продовжують концентрувати наступальні операції на південній околиці Авдіївки та у найпівденнішому житловому районі міста. Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив, що нещодавні успіхи Росії в районі ресторану «Царське полювання» на південній околиці Авдіївки та вздовж вулиці Соборної на півдні Авдіївки загрожують тактичним оточенням українських сил, які діють у безпосередній близькості. Позиційні бої тривали на північний захід від Авдіївки в районі Новобахмутівки та Степового; недалеко від самої Авдіївки; на захід від Авдіївки в районі Тоненкого; на південь від Авдіївки в районі Досвідченого; та на південний захід від Авдіївки в районі Водяного, Першотравневого та Невельського. Командувач Таврійської групи військ України бригадний генерал Олександр Тарнавський заявив, що російські війська посилили наступ на ділянці фронту, яка включає авдіївський напрямок. Повідомляється, що в районі Авдіївки діють підрозділи 80-го та 239-го танкових полків (обидва — 90-ї танкової дивізії, 41-а загальновійськова армія, ЦВО), частини 55-ї мотострілецької бригади (41-а загальновійськова армія, ЦВО). Повідомляється, що вони діють у районі Спартака, а підрозділи 9-ї мотострілецької бригади (1-й армійський корпус т.зв. Донецької Народної Республіки [ДНР]), як повідомляється, діють у районі Первомайського.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

27 січня позиційні бої тривали на захід та південний захід від Донецька. Російські та українські джерела повідомили, що позиційні бої відбувалися на захід від Донецька в районі Георгіївки та на південний захід від Донецька в районі Перемоги та Новомихайлівки. Повідомляється, що підрозділи російської 114-ї мотострілецької бригади (1-й армійський корпус т.зв. ДНР) діють у районі Червоного (на південь від Донецька).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

27 січня у прикордонному районі Донецької-Запорізької областей позиційні бої тривали, проте підтверджених змін фронту на цій ділянці не відбулося. Російські та українські джерела повідомили, що мали місце позиційні бої на південний схід від Великої Новосілки в районі Золотої Ниви, на південь від Великої Новосілки в районі Старомайорського та на південний захід від Великої Новосілки в районі Рівного та Приютного. Повідомляється, що в районі Приютного діють підрозділи російського 394-го мотострілецького полку (127-а мотострілецька дивізія, 5-а загальновійськова армія [САА], Східний військовий округ) та 34-й російської мотострілецької бригади (49-а ОМС, Південний ).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Нещодавно російські війська незначно просунулися в західній частині Запорізької області на тлі позиційних боїв, що продовжуються, в цьому районі 27 січня. Геолоковані кадри, опубліковані 27 січня, показують, що російські війська нещодавно трохи просунулися на захід від Роботино. Українські та російські джерела повідомляють, що позиційні бої тривали південніше Червоного (на північний схід від Роботино), на захід від Вербового (на схід від Роботино) та у напрямку Новопрокопівки (на південь від Роботино). Повідомляється, що в районі Вербового діють підрозділи російського 247-го повітряно-десантного полку (ВДВ) (7 дивізія ВДВ).
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

27 січня позиційні бої тривали на східній (лівобережній) Херсонщині, проте підтверджених змін фронту на цій ділянці не відбулося. Українські та російські джерела повідомляють, що позиційні бої в районі Кринок продовжуються. Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив, що російські війська перегруповуються та поповнюють підрозділи, що діють між Олешками та Корсункою на східному березі. Російські джерела стверджують, що українські сили завдали удару безпілотником по Новій Каховці.
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя