Карта бойових дій в Україні 24 грудня

Мапа бойових дій в Україні 24 грудня.

Мапа бойових дій в Україні 24 грудня. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сьогодні, 24 грудня, в Україні розпочався 668 день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили намагаються прорвати оборону окупантів, але ті також наступають, щоби забрати більше територій.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 24 грудня.

Газета New York Times (NYT) з посиланням на колишніх і нинішніх високопоставлених російських, американських та міжнародних чиновників повідомила, що президент Росії Володимир Путін використовує закулісні канали та посередників, щоб сигналізувати про свою зацікавленість у припиненні вогню, незважаючи на недавні публічні заяви Путіна. Нью-Йорк Таймс повідомила, що західні чиновники з вересня 2023 року вловлюють нові сигнали зворотними каналами про те, що Путін зацікавлений у припиненні вогню, яке заморозить нинішні лінії фронту, але зазначило, що західні чиновники попередили, що ці зворотні канали можуть бути. неправильним напрямом Кремля» і можуть не відбивати «справжньої політики Кремля». NYT припустила кілька можливих мотивів, за якими Путін, як повідомляється, виявляє інтерес до припинення вогню: майбутні президентські вибори в Росії в березні 2024 року, бажання «залишити свої варіанти відкритими» щодо дозволу війни та скористатися можливим послабленням підтримки України з боку Заходу, а також «відволікання» війни між Ізраїлем та Хамасом. Всі ці мотиви відображають тимчасові причини, через які Путін може домагатися тимчасового припинення вогню, яке принесе користь Росії, оскільки дасть їй час підготуватися до нової агресії проти України, як регулярно оцінює ISW. Нью-Йорк Таймс наголосила, що публічна риторика Путіна, який нещодавно підтвердив максималістські цілі Росії, рівносильні повній капітуляції України та Заходу, суперечить заявленому приватному бажанню Путіна «оголошити перемогу і рухатися далі».

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно підтвердили наступ у районі Куп’янська та Кремінної. Кадри з геоприв’язкою, опубліковані 23 грудня, показують, що російські війська досягли незначних успіхів у північній частині Сіньківки (на північний схід від Куп’янська) та на південь від Дібрової (на південний захід від Кремінної). Російські та українські війська продовжували позиційні бої на Куп’янському напрямку в районі Сіньківки, озера Лиман (на північний захід від Сіньківки), Іванівки, а також на захід від Кремінної в районі Житлівки, Терного, Торського та Серебрянського лісництва. На Куп’янському та Кремінному напрямках діють підрозділи російських 6-ї та 20-ї загальновійськових армій (САА) (обидві — Західного військового округу [ЗВО]).
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Повідомляється, що станом на 23 грудня російські війська просунулися на північному, західному та південному флангах Бахмута, але підтверджених змін лінії фронту в цьому районі не було. Російські джерела повідомили 23 грудня, що російські війська просунулися на північний захід від Бахмута в районі Хромового; на захід від Бахмута біля Іванівська; і на південний захід від Бахмута в районі Кліщіївки, хоча ISW ще не виявила візуальних доказів, що підтверджують ці твердження. Російські джерела стверджують, що російські війська увійшли на околицю Богданівки (на північний захід від Бахмута).

Українське джерело повідомило, що українські війська відійшли з деяких позицій біля залізниці біля Кліщіївки. Українські та російські джерела повідомили, що позиційні бої сталися на північному заході; захід; та на південний захід від Бахмута в районі Андріївки. Повідомляється, що підрозділи російської 98-ї повітрянодесантної дивізії (ВДВ) продовжують діяти в районі Бахмута.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Повідомляється, що станом на 23 грудня російські війська просунулися в районі Авдіївки, але підтверджених змін лінії фронту в цьому районі не було. Російські джерела стверджували, що російські війська просунулися на північний захід від Авдіївки в районі Авдіївського коксохімічного заводу та у напрямку Очеретино; на південний захід від Авдіївки від Водяного та Оптіно; і на південний схід від Авдіївки від промзони, хоча ISW не виявила візуальних доказів, які б підтверджували ці твердження. Російський блогер заявив, що російські війська просунулися на 200 метрів у бік Новокалинового (на північний захід від Авдіївки). Російські та українські джерела повідомили, що позиційні бої відбулися на північний захід від Авдіївки в районі Новобахмутівки, Новокалинового та Степового та на південний захід від Авдіївки в районі Північного, Першотравневого та Невельського. Повідомляється, що під Авдіївкою діють підрозділи 110-ї російської мотострілецької бригади (1-й армійський корпус так званої Донецької Народної Республіки [ДНР]).
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно домоглися незначного поступу на південний захід від Донецька. Геолоковані кадри, опубліковані 22 грудня, показують, що російські війська трохи просунулися на південний схід від Новомихайлівки. Російські блогери стверджували, що російські війська просунулися на південний схід від Мар’їнки (на західній околиці Донецька) та в районі Перемоги (на південь від Мар’їнки). Російське джерело повідомило, що частини російського 255-го мотострілецького полку (20-та мотострілецька дивізія, 8-а загальновійськова армія, Південний військовий округ) просувалися на захід від Мар’їнки. Російські та українські сили заявили, що бої також відбувалися в районі Новомихайлівки та Перемоги.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Повідомляється, що 23 грудня російські війська безуспішно атакували на захід від Старомайорського (на південь від Великої Новосілки), але підтверджених змін лінії фронту в районі кордону Донецької та Запорізької області не було. Повідомляється, що підрозділи російського 143-го мотострілецького полку (127-а мотострілецька дивізія, 5-а загальновійськова армія [САА], Східний військовий округ [ВВО]) діють на південний захід від Великої Новосілки в районі Приютного.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

23 грудня російські та українські війська продовжили позиційні бої у районі Роботино, але підтверджених змін на лінії фронту не було. Повідомляється, що російські війська атакували вздовж лінії Копані-Роботино-Новопрокопування-Вербове на південь та схід від Роботино, а також атакували поблизу Новопокровки (на північний схід від Роботино). Російський блогер також заявив, що українські сили атакували російські позиції на лінії Роботіно – Вербове. Представник окупаційної служби Запорізької області Володимир Рогов збільшив кадри, на яких видно, як російський військовослужбовець йде брудною траншеєю, що дозволяє припустити, що погодні умови в цьому районі, як і раніше, ускладнюють маневри. Повідомляється, що в районі Вербового продовжують діяти підрозділи російського 247-го гвардійського повітрянодесантного полку (ВДВ) (7-а гвардійська дивізія ВДВ). Мер українського Мелітополя Іван Федоров повідомив, що російські війська продовжують зміцнювати Токмак, а також північно-західний та південний Мелітополь в окупованій Запорізькій області. Російські джерела стверджують, що 22 грудня українські сили здійснили атаку безпілотника на Бердянськ і завдали удару по будівлі адміністрації Токмака ракетами HIMARS.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя