Карта бойових дій в Україні 16 грудня

Мапа бойових дій в Україні 16 грудня.

Мапа бойових дій в Україні 16 грудня. Фото: GeneralStaff.ua

Сьогодні, 16 грудня, в Україні розпочався 660-й день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили намагаються прорвати оборону окупантів, але ті також наступають, щоби забрати більше територій.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 16 грудня.

Німецьке видання BILD заявило 14 грудня, що невказані дані розвідки та джерела вказують на те, що Росія планує окупувати українську територію за межами чотирьох (незаконно) анексованих українських областей протягом 2024-2026 років. У BILD заявили, що до кінця 2024 року Росія планує захопити всю Донецьку та Луганську області та до річки Оскол у Харківській області. Ці заявлені цілі відповідають локальним російським наступальним операціям, що продовжуються, в Донецькій, Луганській і Харківській областях. Повідомляється також, що Росія планує захопити більшу частину Запорізької, Дніпропетровської та Харківської областей, включаючи Харків, якщо це можливо, у 2025 та 2026 роках. BILD повідомило, що інсайдерське джерело заявило, що Росія планує окупувати великі частини східної України, розташовані на схід від Дніпра протягом наступних 36 місяців. Повідомляється, що Росія планує утримувати нинішню лінію фронту на Херсонщині вздовж річки Дніпро та стурбована лише тим, щоб не допустити просування українських військ на півдні України у бік окупованого Криму. BILD заявило, що плани Росії засновані на мобілізації російської оборонно-промислової бази (DIB), щорічних втрат близько 100 000 військовослужбовців в ході виснажливих наступальних операцій та отримання вигоди від можливих виборів президента США в 2024 році, який різко скоротить або припинить військову підтримку України. BILD повідомило, що джерело, знайоме з висновками розвідки, заявило, що Кремль планує покладатися на «фіктивні переговори», продовжуючи при цьому проводити наступальні операції, аналогічні тому, як Росія узгоджувала Другу Мінську угоду у 2015 році, тоді як російські військові продовжували. окупувати додаткові території України.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

15 грудня російські війська провели наступальні операції під Куп’янськом і нещодавно досягли підтвердженого наступу. На геолокованих кадрах, опублікованих 14 грудня, видно, що російські війська просунулися у північній частині Сіньківки (8 км на північний схід від Куп’янська). Російський блогер заявив 15 грудня, що російські війська зайняли нові позиції біля Сіньківки. Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив, що підрозділи російської 25-ї ОМСБр (6-а загальновійськова армія [САА], Західний військовий округ [ЗВО]) за підтримки підрозділів 138-ї ОМСБр (6-а ОМСБр) та 15-й Мотострілецький полк (2-а мотострілецька дивізія, 1-а гвардійська танкова армія, ЗВО) витіснив українські війська з позицій на північ від Сіньківки і безуспішно атакував на схід від населеного пункту. У Генштабі України повідомили, що російські війська безуспішно атакували під Сіньківкою. Кремлівський блогер та український журналіст Юрій Бутусов заявили, що російські сили провели невдалий механізований штурм під Сіньківкою. Російський блогер заявив, що в лісових масивах під Іванівкою (20 км на південний схід від Куп’янська) продовжуються бойові дії.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Повідомляється, що російські війська 15 грудня продовжили наземні атаки на північний схід від Бахмута, але не досягли жодних підтверджених успіхів. Російські блогери заявили, що російські сили володіють ініціативою на північ від Соледара (11 км на північний схід від Бахмута) і витіснили українські війська з невстановлених позицій біля Роздолівки.

15 грудня російські війська продовжили локалізовані наступальні операції в районі Бахмута і нещодавно досягли підтверджених успіхів. Геолоковані кадри, опубліковані 11 грудня, показують, що російські війська нещодавно просунулися на північний захід від Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута). Російські блогери стверджують, що російські війська просунулися в напрямку Оріхово-Василівки (14 км на північний захід від Бахмута) та Григорівки (11 км на північний захід від Бахмута) і закріпилися в районі Богданівки (6 км на північний захід від Бахмута) 14 та 15 грудня. ISW не побачила візуального підтвердження цих тверджень. Російські блогери стверджували, що російські війська також просунулися на північний захід від Кліщіївки, захопили тактичні висоти у напрямку Івановського (6 км на захід від Бахмута) та витіснили українські війська з позицій в Андріївці (10 км на південний захід від Бахмута). Російський блогер розширив кадри від 14 грудня, що нібито показують російські сили, що діють на звалищі на захід від Горлівки (25 км на південний захід від Бахмута). Офіційний представник Південного угруповання військ Вадим Астаф’єв заявив, що російські війська відбили шість українських атак у районі Кліщіївки та Північного (21 км на південний захід від Бахмута).
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська 15 грудня продовжили наступальні операції під Авдіївкою і нещодавно просунулися вперед. На геолокованих кадрах, опублікованих 15 грудня, видно, що російські війська просунулися в районі Степового (3 км на північ від Авдіївки) та Первомайського (11 км на південний захід від Авдіївки). Російські блогери стверджували, що російські війська просунулися поблизу залізничної лінії на північ від Степового і нещодавно захопили позиції в лісовій зоні на північ від Степового, у селищі та на південний захід від селища. Російський блогер заявив, що російські війська також наступають «широким фронтом» у районі Новокалинове (13 км на північний схід від Авдіївки) і Бердичів (5 км на північний захід від Авдіївки) і просунулися в глибину до двох кілометрів на північ від Авдіївки. Російський агрегатор новин повідомив, що 14 грудня російські війська просунулися в районі Очеретино (15 км на північний захід від Авдіївки) та промислової зони Авдіївки (на південний захід від населеного пункту). 15 грудня український генеральний штаб повідомив, що українські війська відбили не менше 45 атак російських військ на схід від Новобахмутівки (13 км на північний захід від Авдіївки), Степового та Авдіївки, а також на південь від Північного (6 км на захід від Авдіївки), Первомайського та Невельського (13 км на південний захід від Авдіївки). Командувач Таврійської групи військ України бригадний генерал Олександр Тарнавський заявив, що російські війська наступають штурмовими групами чисельністю до 20 військовослужбовців за підтримки бронетехніки на Таврійському напрямку (Авдіївка через захід Запорізької області).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

15 грудня російські війська продовжили наступальні операції на захід і південний захід від Донецька і нещодавно досягли підтверджених успіхів. На кадрах із геоприв’язкою, опублікованих 13 грудня, видно, що російські війська просунулися у західній Мар’їнці (на захід від Донецька). Російський блогер заявив, що російські війська просунулися на глибину до 450 метрів у північній Мар’їнці. Російські блогери стверджують, що російські війська майже повністю захопили Мар’їнку і що українські сили контролюють менше ніж два відсотки населеного пункту. Відомий російський блогер заявив, що російські сили намагаються створити умови для захоплення Перемоги (5 км на південний захід від Донецька). Російський агрегатор новин заявив, що 14 грудня російські війська просунулися у напрямку Новомихайлівки (10 км на південний захід від Донецька) та Перемоги. Український генеральний штаб повідомив, що українські сили відбили щонайменше 17 російських атак у районі Красногорівки (безпосередньо на захід від Донецька), Мар’їнки та Новомихайлівки.
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Міністерство оборони Росії (МО) заявило, що минулого тижня російські війська відбили дві українські атаки в районі кордону Донецько-Запорізької областей.

У Генштабі України повідомили, що російські війська 15 грудня безуспішно атакували в районі кордону Донецької-Запорізької областей на північ від Приютного (16 км на південний захід від Великої Новосілки) та в районі Старомайорського (9 км на південь від Великої Новосілки).
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські та російські джерела повідомили, що українські війська 14 грудня завдали удару по Маріуполю в Донецькій області. На геолокованих кадрах, опублікованих 14 та 15 грудня, видно велику пожежу у двох місцях Маріуполя, у тому числі в торговому центрі «Порт-Сіті». Радник мера Маріуполя Петро Андрюшенко заявив, що другий український удар припав по торговому центру «Порт-Сіті», де російські військові зберігали військову техніку, зокрема компоненти систем ППО. Пов’язаний із Кремлем блогер заявив, що причиною вибуху в торговому центрі стала детонація невідомого боєкомплекту на парковці. Блогер стверджував, що російські військові зберігають у торговому центрі несправні боєприпаси. Інші українські та російські джерела повідомили, що українські сили завдали удару по бетонному заводу.
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська провели наступальні операції на заході Запорізької області, але 15 грудня не досягли будь-яких заявлених чи підтверджених успіхів. Український генеральний штаб повідомив, що російські війська безуспішно атакували на південь від Роботино, на північний захід від Вербового та на захід від Новопокровки (13 км на північний схід від Роботино). Російський блогер заявив, що російські війська також безуспішно атакували з Новопрокопівки (2 км на південь від Роботино) та Новофедорівки (15 км на північний схід від Роботино). Російське джерело заявило, що російські війська мають труднощі з нестачею транспорту на запорізькому напрямку і що російські сили не мають баз з ремонту техніки в тилових районах. Російські джерела, у тому числі в МО РФ, заявили, що в районі Вербового діють підрозділи російської 7-ї повітрянодесантної дивізії (ВДВ).
Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя