Карта бойових дій в Україні 15 серпня

Мапа бойових дій в Україні 15 серпня

Мапа бойових дій в Україні 15 серпня Фото: pixabay.com

Сьогодні, 15 серпня, в Україні розпочалася 538-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили продовжують контрнаступальні дії та поступово просуваються вперед.

RADA.zp.ua публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 15 серпня.

14 серпня українські війська вели контрнаступальні операції як мінімум на двох ділянках фронту та, як повідомляється, просунулися у прикордонному районі Донецької та Запорізької областей. Заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що українські війська продовжують контрнаступальні операції на мелітопольському (західна частина Запорізької області) та бердянському (західна частина Донецької області та східна частина Запорізької області) напрямках. Маляр додала, що українські сили досягли певних успіхів на південь і на південний схід від н. п. Старомайорське (9 км на південний схід від Великої Новосілки) в напрямку Урожайне (9 км на південь від Великої Новосілки). Маляр зазначила, що українські сили продовжують наступ в Урожайному, а деякі російські джерела стверджували, що українські сили контролюють північну частину населеного пункту.

Олександр Ходаковський, командир батальйону «Схід», який оборонявся під Урожайним, поскаржився, що російські війська не перекидають у цей район додаткові резерви та артилерійські дивізіони. Ходаковський стверджував, що батальйон «Схід» бореться за Урожайне всіма наявними силами, але сили, що діють у цьому районі, виснажені та зазнають втрат. ISW раніше оцінила, що російським силам не вистачає доступних оперативних резервів, які б дозволили їм проводити ротацію або вводити додаткові підкріплення, і що російські оборонні лінії можуть бути крихкими. Деякі російські блогери стверджували, що українські сили продовжували контрнаступні операції у районі н. п. Роботине (13 км на південь від Оріхова) у західній частині Запорізької області та просувалися у південній частині Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута). Маляр додала, що за минулий тиждень українські війська просунулися на три квадратні кілометри в бахмутському напрямку і звільнили 40 квадратних кілометрів з моменту початку наступальних дій українських військ на цьому напрямку.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська вели наступальні операції в районі Куп’янська і просунулися 14 серпня. На кадрах з геолокацією, опублікованих 13 серпня, видно, що російські війська просунулися в районі Орлянки (22 км на схід від Куп’янська) та Миколаївки (24 км на схід від Куп’янська). Офіційний представник Західного угруповання військ РФ Сергій Зибінський заявив, що підрозділи 6-ї загальновійськової армії РФ (Західний військовий округ) взяли під свій контроль кілька українських позицій та наглядових пунктів поблизу Ольшана (15 км на північний схід від Куп’янська). Російські військові блогери стверджували, що російські війська захопили позиції та зайняли кордон від Сіньківки (8 км на північний схід від Куп’янська) до Петропавлівки (7 км на схід від Куп’янська), де продовжуються позиційні бої. Один із блогерів стверджував, що російські війська нині знаходяться приблизно за 7 км від Куп’янська. Колишній заступник міністра внутрішніх справ т.зв. ЛНР Віталій Кисельов також стверджував, що російські війська знаходяться безпосередньо на підступах до Куп’янська, але візуального підтвердження цим твердженням ISW не спостерігав. Кисельов заявив, що російські сили навряд чи зможуть захопити Куп’янськ у найближчому майбутньому через склад українських сил та підготовку до оборони у місті. Російські джерела стверджували, що російські війська вели наступальні операції в районі Петропавлівки, Сіньківки та Кислівки (20 км на південний схід від Куп’янська). Міноборони Росії заявило, що українські сили провели безрезультатні атаки у районі н. п. Первомайське (21 км на схід від Куп’янська) та Маньківка (приблизно 15 км на схід від Куп’янська). Російський військовий блогер стверджував, що російські сили накопичують підкріплення та вводять у бій нові частини на куп’янському напрямку, а заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що російські сили збільшують щільність мінно-вибухових загороджень вздовж міжнародного кордону між Харківською та Білгородською областями, можливо, щоб уникнути подальших проукраїнськіх рейдів через кордон.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські сили продовжували наступальні операції на бахмутському напрямі і 14 серпня трохи просунулися вперед. На кадрах геолокації, опублікованих 13 серпня, видно, що українські сили трохи просувалися південніше Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута), атакуючи російські позиції. Деякі російські військори стверджували, що українські війська просунулися на південь від Кліщіївки, тоді як інші стверджували, що російські війська відбили атаки. Російський військор заявив, що 13 серпня українські сили також провели невдалу атаку поблизу Івановського (6 км на захід від Бахмута).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська продовжували наступальні операції у районі Бахмута і, як повідомляється, 14 серпня просунулися вперед. Російські блогери стверджували, що російські війська відбили втрачені позиції у Кліщіївці під час контратаки, а деякі блогери стверджували, що російські війська відбили весь населений пункт. Однак ISW не спостерігав візуального підтвердження цих тверджень. Українські офіційні особи повідомили, що російські сили зробили безуспішні спроби відбити втрачені позиції в районі Кліщіївки, на захід від Андріївки (10 км на південний захід від Бахмута) та біля Курдюмівки (13 км на південний захід від Бахмута).

Російські та українські війська продовжували вести позиційні бої на лінії Авдіївка-Донецьк 14 серпня. Генштаб України повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні дії в районі Авдіївки, Мар’їнки (на південно-західній околиці Донецька) та Красногорівки (безпосередньо на захід від Донецька). Російський воєнкор охарактеризував бойові дії на авдіївському та Мар’їнському напрямках як позиційні та українські сили зосереджені на інших ділянках фронту.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

14 серпня українські сили продовжили наступальні операції в районі кордону Донецької та Запорізької областей та, як повідомляється, просунулися вперед. Заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що українські сили досягли певних успіхів на південь і на південний схід від н. п. Старомайорське (9 км на південь від Великої Новосілки) та в Урожайному напрямку (9 км на південь від Великої Новосілки). Маляр також повідомила, що українські сили продовжують наступальні дії на Бердянському напрямі (район кордону Донецько-Запорізької областей). Батальйон «Схід», який обороняється під Урожайним, заявив, що перекидає особовий склад у тил та другий чи третій рівні оборони, припускаючи, що українські сили могли просунутися під Урожайним. Російські блогери стверджували, що російські війська відбили спроби українців просунутися в Урожайному. Декілька блогерів продовжували заявляти, що українські сили контролюють північну частину Урожайного, тоді як російські війська продовжують займати південну частину селища, а решта території в селищі і поблизу нього залишається оспорюваною.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

14 серпня російські сили завдали обмежених наземних ударів у районі кордону Донецької та Запорізької областей, але жодних підтверджених чи заявлених поступів не робили. Український Генштаб повідомив, що російські війська безуспішно намагалися відновити втрачені позиції на захід від Старомайорського. Декілька російських блогерів стверджували, що російські війська відійшли з Урожайного і що їхній відхід прикривали частини 40-ї бригади морської піхоти (Тихоокеанський флот). ISW не спостерігав візуальних підтверджень того, що російські сили повністю виведені з Урожайного і російські сили, ймовірно, зберігають деякі позиції на півдні селища. Російський воєнкор стверджував, що частини добровольчого батальйону «Сокіл» 108-го десантно-штурмового полку (ВДВ) та розвідувальна рота 247-го полку ВДВ (обидві частини 7-ї гвардійської гірської дивізії ВДВ) діють поблизу Старомайорського.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Українські сили вели наступальні операції на заході Запорізької області 14 серпня, але підтверджених та заявлених наступів не робили. Генштаб України повідомив, що українські війська продовжують наступальні дії на мелітопольському напрямі (захід Запорізької області). Міноборони Росії та інші російські джерела стверджували, що російські сили відбили невеликі українські атаки біля Роботине (13 км на південь від Оріхова). Російський військор стверджував, що частини 56-го полку ВДВ (7-а гвардійська гірська дивізія ВДВ) відбивали українські атаки на оріхівському напрямку.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська провели обмежені наземні атаки у західній частині Запорізької області 14 серпня та нещодавно заявили про свої успіхи. 13 серпня російські воїнкори заявили, що на оріхівському напрямку наступали частини 42-ї мотострілецької дивізії (58-а загальновійськова армія, ПВО) та частини 108-го полку ВДВ (7-а гвардійська гірська дивізія ВДВ). Український Генштаб повідомив, що російські війська безуспішно намагалися відновити втрачені позиції на схід від Роботине.

Російські джерела продовжують стверджувати, що українські сили займають обмежені позиції на лівому (східному) березі річки Дніпро у Херсонській області. Російський воєнкор заявив, що українські сили продовжують переправлятися на східний берег Дніпра на невеликих човнах у районі Антонівського мосту та Козачих Таборів. Російські джерела показали відеозапис польоту російського бомбардувальника Су-24 над Херсонською областю та припустили, що він завдав ударів по українських позиціях у районі Антонівського мосту чи Козачих Таборів.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Джерело

Корисний сайт для мешканців міста Запоріжжя